06/23/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Защо падат Ту-134? Медведев иска забрана

Катастрофиралият Ту-134. Снимка: от тв екрана

При самолетната катастрофа в Петрозаводск, Република Карелия загинаха 44 души. Сред жертвите бяха шефът на горскопромишления холдинг “Инвестлеспром” Дмитрий Маслов, известният футболен съдия Владимир Петай и петима високопоставени служители в атомния концерн “Росатом”. По чудо оцеляха седем пътници и една стюардеса, получили крайно тежки травми и изгаряния.

По първоначални данни катастрофата е станала заради грешка на пилота и лошите атмосферни условия, заяви руският вицепремиер Сергей Иванов. Случаят ще се разследва от специална комисия, но вече има основания за извода, че пилотите са поели неоправдан риск, твърди “Комерсант”.

Представители на руската федерална служба за гражданска авиация “Росавиация” заявяват пред всекидневника, че екипажът изгубил ориентация. Грешка на пилотите е най-вероятната причина, смятат и експерти, потърсени за коментар. Летец, работил дълго време в Карелия, разказал, че летище Бесовец край Петрозаводск е оборудвано с доста стара и неточна инструментална система за кацане.

Самолетите могат да се приземяват само при добри метеорологични условия, когато пилотът може визуално да контролира положението на машината. В момента на катастрофата обаче синоптичните условия са били твърде далеч от идеалните.

Сред появилите се версии “Росийская газета” споменава грешка на наземните летищни служби. Експерт, близък до разследването, отбелязва пред “Новие известия”, че екипажът може да е бил уморен, а и руските авиационни власти разрешавали излитане на машини с редица повреди.

Летище Бесовец е с двойно предназначение - пистата открай време се използва съвместно от гражданската авиация и гвардейски полк изтребители Су-27, пише “Комсомолская правда”. Доколкото се знае, в деня преди катастрофата не е имало полети на самолетите Су, а рейсът от Москва е бил обслужван от цивилен авиодиспечер. Може и той някак да е замесен в аварията, при все че следствието засега не споменава тази версия, предполага вестникът.

Руската авиация и особено гражданската, често се командва от хора без летателен опит, коментира за изданието експерт по авиационната сигурност. Умората може би е притъпила усета за опасност у пилота, смята руски летец, цитиран от “Московский комсомолец”.

“Причините може да са най-неочаквани. Та нали всички натискат летците”, заявява той. Пилотите в Русия не обичат да пишат обяснения защо са предприели втори опит за кацане, нито да бъдат глобявани от авиокомпаниите, изтъква летецът. Той обаче назовава като основен проблем пропуските в подготовката на нови летателни кадри в Русия.

Руският президент Дмитрий Медведев поръча на Министерството на транспорта за проучи възможността за спирането на самолетите Ту-134 от редовни полети от 2012 г., предаде РИА Новости.

“Възложих на министерството да ускори извеждането на Ту-134 от експлоатация, време е това да се направи“, заяви Медведев, който се включи в планьорка на изданието, на която е обсъдена и последната авиокатастрофа с Ту-134.

Преди време обаче вицепремиерът Сергей Иванов се обяви против забраната на полетите на Ту-134 с мотива, че не всички авиокомпании разполагат с необходимите средства да обновят авиопарка си. В момента в света се експлоатират около 100 машини от този вид. Предишната голяма катастрофа с Ту-134 бе през 2007 г. в Самар. Тогава съдът обяви за виновен пилота. За сегашната катастрофа също се смята, че е в резултат на грешка на летеца.

Изданието отбелязва, че досега основните претенции към разработения в началото на 1960-те години Ту-134 са били свързани не с безопасността му, а с нивото на шума му. Този самолет се смята за най-шумния в света, съвременните летателни машини са двойно по-тихи.

Московското летище “Шереметиево“ например от 1 юни 2011 г. не приема нощем от 23 часа до 6 часа самолети Ту-134, Ту-154, Ил-76, АН-12 и АН-26, а аеропорта “Внуково“ въведе тези изисквания още от март 2011 г.

Катастрофиралият самолет Ту-134 е бил на 31 години. Щом машините са толкова износени, струва ли си да бъдат разкарвани над главите на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване