06/23/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Необслужваните кредити гонят 8 млрд. лв.

Необслужваните в срок и преструктурираните заеми в банковата система доближиха 8 млрд. лв. през май, сочат данни на БНБ. В абсолютна стойност те са 7,91 млрд. лв., или с близо 180 млн. лв. повече спрямо април. Позитивното начало за малки ръстове на проблемните кредити от началото на годината не успя да се запази и в два поредни месеца обемът им се увеличава с над 100 млн. лв. Експертите от БНБ отчитат, че за последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,25 млрд. лв. Към 31 май 2011 г. делът на необслужваните в срок отпуснати средства и преструктурираните заеми възлизат на рекордните 19,8% от всички отпуснати, без овърдрафтите. Към края на март лошите кредити са 12,9%. Отново компаниите имат най-голям дял проблемни заеми - 20,85 на сто, като стойността им се увеличава с над 101 млн. лв. до 4,78 млрд. лв. Общо отпуснатите фирмени заеми пък са за 22,96 млрд. лв., а отпуснатият овърдрафт възлиза на близо 9 млрд. лв. Проблемните кредити за домакинства и граждани също се покачват до 1,39 млрд. лв. и достигат 18,41% от целия обем. През април необслужваните ипотечни заеми забавиха значително покачването си до едва 5 млн. лв. Месец по-късно обаче обемът им отново се увеличава с близо 40 млн. лв. до 1,52 млрд. лв., или дял от 17,46 на сто.
Цифрите на централната банка потвърждават прогнозите на банкерите, че сме близо до пика на лошите кредити и към есента и зимата те ще започнат да намаляват. В началото на юни Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, коментира: "В момента сме достигнали почти пика на лошите кредити.
Очаквам в следващите няколко месеца техният ръст да бъде все по-малък и след това да започнат да намаляват". Подобно е и мнението на редица други банкери. Дори управителят на БНБ Иван Искров заяви преди месец, че ръстът на лошите и преструктурирани кредити ще започне да се забавя постепенно. Всички са единодушни обаче, че системата е стабилна и добре капитализирана.
Донякъде обнадеждаващи са данните на БНБ що се отнася до ръста на банковия портфейл от кредити и овърдрафти през май 2011 г. - той е 0,15% на месечна база и 2,08% на годишна база до 50,87 млрд. лв. Кредитирането за фирмите се увеличава с 0,17% за месец, или с 53 млн. лв. и с 3,73% на годишна база до 31,94 млрд. лв. Потребителските кредити се увеличават с 16 млн. до 7,55 млрд. лв., а жилищните до 8,74 млрд. лв.
Запазва се обаче тенденцията за спестовност. В рамките на май депозитите са нараснали с 377 млн. лв. - като това е благодарение на бизнеса. Фирмите за пореден месец предпочетоха да играят на сигурно и да чакат лихви по депозити, вместо да инвестират свободните средства. Според данните депозитите на бизнеса през май са нараснали с 296 млн. лв. до 12,836 млрд. лв., отчитайки 8,5% годишен ръст. Подобно е поведението и на домакинствата – техните влогове са скочили с 11,5% на годишна база, до 28,231 млрд. лв. към края на май. Само в рамките на месеца депозитите на гражданите са се увеличили с нови 191 млн. лв. През април прирастът им беше 123 млн. лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване