06/23/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Обама съкращава войските, сменя екипа за афганистанската война

Асошиейтед прес

Барак Обама поздравява американски войници в Афганистан. Снимка: Белия дом

Дългоочакваното решение на президента Барак Обама колко войници да върне това лято от Афганистан засенчва предстоящи промени, които са не по-маловажни за хода на войната: и във Вашингтон, и в Кабул постовете си напускат висши американски ръководители с дългогодишен опит в управлението на конфликта.

Идната седмица се оттегля министърът на отбраната Робърт Гейтс, който от повече от 4 години ръководеше войните в Афганистан и Ирак. Двама от висшите американски генерали в Кабул - Дейвид Петреъс и Дейвид Родригес - ще напуснат постовете си в началото на юли. През юли от Кабул си заминава и о.з. генерал-лейтенант Карл Айкънбъри, посланикът на САЩ, който през 2006-2007 бе главнокомандващ американските сили в Афганистан.

Те ще бъдат сменени с хора, работили във военната област и в сферата на националната сигурност, но с по-малък пряк опит в Афганистан. Целта на тази смяна на караула не е промяна на курса в политиката на администрацията за афганистанската война. Но новото попълнение може да даде нови съвети на Белия дом за това как да уталожи продължаващия от десет години конфликт в страната, предоставила убежище на Ал Каида преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Промените съвпадат с решението, което се очаква Обама да обяви днес - как ще изпълни обещанието си да започне през юли да изтегля американски войници. Той пое този ангажимент през декември 2009 г., когато обяви, че е наредил още 30 000 войници да заминат за Афганистан, за да се опитат да пречупят талибанския бунт.

Остава в сила и целта до края на 2014 г. да се предаде на афганистанците отговорността за поддържането на сигурността. До тогава всички американски и други чужди войски трябва да са напуснали страната. Този месец, когато бе в Афганистан, Гейтс каза, че още е твърде рано да се променя стратегията, дори вземайки предвид последиците от убийството в Пакистан на 2 май на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен.

Гейтс предупреди също да се внимава с бързото изтегляне на американските войски. Той изтъкна, че е необходимо повече време, за да се нанесе такъв удар по талибаните, че лидерите им да се почувстват принудени да се включат в сериозни мирни преговори. От друга страна, администрацията знае, че американците са уморени от войната - и от жертвите, и от похарчените пари. Така че, планът за съществено изтегляне, който Обама ще представи, може да му осигури политическа подкрепа преди изборите догодина.

Лион Панета, директорът на ЦРУ, който бе одобрен от Сената да наследи от 1 юли Гейтс като шеф на Пентагона, не е много словоохотлив за възгледите си за Афганистан. Като шеф на разузнавателната агенция Панета ще бъде сменен от Петреъс, който ще напусне армията, за да заеме този пост, ако бъде утвърден от Сената.

Гейтс, Петреъс и адмирал Майк Мълън, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, който ще се оттегли на 1 октомври, бяха сред най-убедените защитници на тезата за “интензивния подход” - че войната трябва да се води с масирано участие на войски. След като те напуснат постовете си, може да се промени разположението на силите при хората, които съветват президента за войната, казва Стивън Бидъл, анализатор по въпросите на отбраната в Съвета за външна политика, който периодично е съветвал американските командващи в Кабул и в Багдад.

“Сменяте хора, които имаха съвсем ясни възгледи и ефикасно ги защитаваха”, казва Бидъл в телефонно интервю, взето в понеделник. Малко е вероятно, смята той, идващият екип - начело с Панета - да бъде също толкова единен в схващанията си или също толкова ефикасен в налагането им. “Има основания да се очаква, че съкращаването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване