06/23/11 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Хакерите обявяват война

в. Дейли телеграф

Преди месец и половина група нарекла се Лулц секюрити или ЛулцСек (Lulz Security или LulzSec) поде нихилистична хакерска атака срещу известни корпорации и правителствени агенции. Вчера сутринта тя нанесе поредния си удар - атакува и извади от строя сайтовете на бразилското правителство и на президентката Дилма Русеф. Хакерите гордо се похвалиха с атаката си със съобщение в Туитър, започващо с думите: “Тангото свърши” (израз, използван обикновено от специалните сили, за да обявят, че са ликвидирали някой терорист).

Името на Лулц секюрити е производно от интернет съкращението за израза: Laugh out loud (Смей се с цяло гърло). Хакерската групировка отправи предизвикателство към ЦРУ да залови членовете й. Тя “изля” огромно количество лични данни в интернет пространството и събра 250 000 последователи в Туитър. Мнозина от тях изпращат послания в подкрепа на хакерските атаки на Лулц секюрити.

ЛулцСек популяризира хакерството като зрелищен спорт и сега приема предложения и искания за следващите си мишени. Членовете на групата, наброяваща не повече от половин дузина души, носещи интернет прякори като “Сабу” (прякора на кечиста Тери Майкъл Брънк), “Кайла” (другото име на Бета Израел) или “Тоупиъри” (изкуството за подрязване на храсти в причудливи форми), се радват, че са привлекли такова голямо внимание, в това число и от страна на сър Пол Стивънсън, шефа на лондонската полиция. Вчера в отговор на техните хакерски лудории той заяви, че предизвикателствата, породени от киберпрестъпността, са значителни и дълбоко обезпокоителни.

И докато рекламната кампания, водена от ЛулцСек, е необичайна за хакерското поведение, голяма е вероятността нейните членове да се сторят като стари познайници на читателите на трилогията “Милениум” на Стиг Ларшон и на зрителите на “Умирай трудно 4″.

В действителния свят Гари Маккинън -  уфолог, прекарал дълги и самотни нощи със съзнание, замъглено от канабиса, в търсене на доказателства, че извънземни са нахлули в компютърната мрежа на Пентагона, е може би типичният първообраз на хакерите. Маккинън, осъден за хакерските си прояви и страдащ от синдрома на Аспергер, няма да се справи с живота в американски федерален затвор. Поне така твърди майка му Джанис Шарп. Девет години след присъдата му заради атаката му срещу мрежите на американските военни САЩ продължават да настояват за неговото екстрадиране от Великобритания.

И наистина, стандартният профил на самотния компютърен хакер не се е променил през последните 25 години. Хакерът се отличава с бляскав ум, когато е в интернет, но често пъти в действителния свят е смятан за странник. Хакерството може да се смята едновременно за изграждащо личността хоби или за разрушаваща психиката мания. Хакерството може да бъде доходоносно криминално начинание или пък да отведе хората, занимавали се с него, до законно богатство.

През 2004 г. в претъпкано харвардско общежитие 19-годишен компютърен хакер решава да шпионира враговете си, като проникне в техните имейли. Чрез популярния си студентски интернет сайт той вече е събрал доста важни данни, така че начинанието му се очертава лесно, тъй като той разполага с паролите на имейлите на враговете си.

Хакерът е Марк Зукърбърг, а неговите врагове са  репортери в университетския вестник “Харвард кримсън”, разследващ твърдения, че сайтът на Зукърбърг TheFacebook.com се основана на откраднати идеи. Седем години по-късно Зукърбърг разполага с компания на стойност 100 милиарда долара и хакерският му инцидент заслужава да бъде споменат открито, когато се говори за успешната история на Фейсбук. Той е илюстрация как в света се променя потенциалът на хората с хакерски умения и намерения. И наистина, много от хакерите са против използването на термина киберпрестъпници по техен адрес.

Повечето по-извести хакерски истории не свършват така щастливо като тази на Зукърбърг. Но мнозина са също толкова невероятни. През 2003 г. 22-годишният Албърт Гонсалес е арестуван от нюйоркската полиция, след ...

Публикувана на 06/23/11 21:46 http://e-vestnik.bg/12053/hakerite-obyavyavat-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване