07/04/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

S&P: Рефинансирането на дълга на Гърция ще доведе до фалит

Рейтинговата агенция “Стандарт енд Пуърс“(S&P) предупреди, че рефинансирането на дълга на Гърция ще се приеме за „извънредна“ транзакция и това ще доведе до понижаване на рейтинга на страната до ниво частичен фалит, съобщи Ройтерс. В края на миналата седмица европейски политици предложиха френските банки, които в момента държат основната част от държавния дълг на Гърция, да реинвестират 70% от притежаваните книжа с наближаващ падеж в нови 30-годишни държавни книжа. Идеята бе така да се осигурят около 30 млрд. евро финансиране за Гърция и да се избегне опасността рейтинговите агенции да понижат оценката си по дълга на страната. Другата опция бе държателите на книжата да вземат нови петгодишни книжа с парите, които ще получат по плащанията на облигациите със сегашен падеж.
Ще припомним, че миналия месец S&P понижи рейтинга на Гърция от В до ССС, с което се оказа с най-ниското кредитно доверие в света. Сегашният коментар на рейтинговата агенция доведе до падане на еврото от 1,4550 долара до 1,4510 долара. Според “Файненшъл таймс“ той ще засили и скептицизма на европейците към подобни институции, обвинявани от някои страни, че техните оценки имат вина за разпространението на дълговата криза в еврозоната.
В събота финансовите министри от ЕС одобриха транш от 12 млрд. долара, с който Гърция да погаси плащания по външния си дълг. На 8 юли се чака одобрение и от МВФ. След това обаче започват преговори за втори спасителен пакет за Гърция до 2015 г., който трябва да е готов до средата на септември. Гръцкият вестник „Елефтеротипия“ коментира, че заложените мерки в актуализирания меморандум, подписан от гръцкото финансово министерство и представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ, са по-драстични от одобрените в парламента. Според вестника договорените зад гърба на депутатите мерки предвиждали до 15 август да бъде гласуван закон, с който да се предприемат съкращения в държавния сектор, заплатите на чиновниците да бъдат изравнени с тези на частниците и незабавно да бъдат закрити и слети 76 държавни предприятия. Мерките откривали и възможност за нови промени в трудовото законодателство и пенсионното осигуряване, като ангажирали правителството да се намеси в орязването на социалните надбавки, допълнителните пенсии и пазара на труда, пише още „Елефтеротипия“.
Експерти от еврозоната тръгват към Гърция, за да помогнат на страната в прилагането на приетата консолидационна програма, в резултат на което, както заяви председателят на Еврогрупата, цитиран от в. „Навтемборики”,„независимостта на страната е силно ограничена”. Финансистът посочва още, че гръцката криза до голяма степен е причинена от самата страна, но „настоящият пакет от мерки, на който Атина се съгласи, ще донесе решение на гръцкия въпрос”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване