07/04/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

ВКС бойкотира избора на съдии във ВСС

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) бойкотираха вчера избора на нови членове на Висшия съдебен съвет, съобщи сп. „Правен свят“. На общото събрание на съдиите от ВКС са били предложени две имена - на съдиите Иван Недев и Юри Кръстев. Но след едночасово обсъждане от общо присъствали 72 върховни магистрати 39 от тях са пуснали бели бюлетини, останалите 33 са посочили някое от двете имена. Но нито един от кандидатите не е събрал нужните гласове – 50% плюс един, за да участва в делегатско събрание. Съдии, които са били против излъчването на делегати, са изтъкнали следния мотив на събранието - колкото и силни кандидатури да се излъчат за членове на ВСС, очевидно те няма да могат да променят нищо при сегашния състав на съвета и при сегашните условия на работа. 
За сметка на това колегите им от Върховния административен съд избраха за делегати председателя си Георги Колев, заместничката му Галя Солакова и съдиите Веселина Тенева, Марина Михайлова, Славка Найденова, Соня Янкулова и Марио Димитров.
В петък съдиите от Софийския апелативен съд и Окръжния съд-Благоевград не избраха делегати за събранието за избор на членове на ВСС. "Този акт е в подкрепа на оставките на Капка Костова и Галина Захарова и израз на ясно нежелание да се легитимира ВСС чрез попълването му. Съдът не трябва да попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика", мотивираха се тогава част от съдиите. Допълниха, че празните бюлетини са отношение към ВСС, а не към съдиите, предложени за делегати.
В сряда ще се състои общото събрание на съдиите от Софийския градски съд.
Вчера стана ясно още, че председателите на ВКС и ВАС са свикали Общото делегатско събрание за избор на членове на ВСС на 12 юли от 14 часа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване