07/04/11 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Изготвят спасителен план за Царевец

Общественици и интелектуалци ще се включат в новоучредения Обществен съвет по контрол и опазване на културно-историческото наследство на Велико Търново. Дейността на новата структура засега ще се съсредоточи в решаването на проблемите на хълма Царевец, които датират от 2001 г.
Състоянието на хълма е трагично, тъй като се рушат оригиналните зидове най-вече при Балдуиновата кула. Проблем за Царевец е, че не се знае какви точно са приходите от него, нито колко средства се влагат обратно в поддръжката му. Според кмета на града д-р Румен Рашев годишните приходи са около 800 000 лева, но и това не е сигурно. От 2006 г. не са отпускани пари за реставрация на Царевец, въпреки че всяка година се изготвя инвестиционна програма за поддръжка, която се изпраща до Министерството на културата. Според Иван Църов, директор на регионалния Исторически музей във Велико Търново, Царевец може да бъде реставриран цялостно за повече от милион.
„Община Велико Търново поддържа обекта, но тя няма право да извърши реставрация на крепостта. Тя се прави само след проект на Националния институт за паметниците на културата, с разрешение на Министерството на културата. Реставрацията се извършва от единствената легализирана за това фирма „Реставрация”, обяснява процедурата Иван Църов.
Досега Историческият музей, който стопанисва историческия паметник, не можеше да кандидатства за средства от еврофондовете, тъй като Царевец бе част от Националния горски фонд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване