07/04/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Обявяват нова поръчка за част от завода за боклук в София

Столичната община ще обяви нова обществена поръчка за избор на строител на инсталацията за компостиране, която е част от т.нар. завод за третиране на отпадъците край София. Това съобщи вчера зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.
Предишната процедура беше анулирана от Столична община заради предложената по-висока от индикативната цена от единствения допуснат кандидат за строителството на инсталацията. В края на миналата седмица ЕК одобри безвъзмездно финансиране от 50 млн. евро за тази фаза от проекта. Въпреки това стартът на изграждането на завод за преработка на отпадъци в София ще се отложи за пореден път. През пролетта ЕК върна проекта заради несъгласие с избраните технологии за третиране на боклука.
Предстои подписването на договора за заемно съфинансиране с Европейската инвестиционна банка. Преди това договорът трябва да бъде одобрен от СОС.
Консултантът, който прави анализ на втората фаза от проекта, е отчел, че прогнозните количества отпадъци, дадени от общината, са коректни. В момента се извършва анализ на таксата за битови отпадъци.
Мария Бояджийска коментира още и това, какво всъщност ще спести общината от изгарянето на отпадъци в съоръжения на „Топлофикация -София“ в сравнение с изгарянето им в циментовите заводи в страната. Твърдата цена за изгарянето на тон отпадъци в циментовите заводи е 10 евро. Освен това имало и разходи за транспорта на 120 хиляди тона боклук.
Новата мощност в столичната топлофикация, която ще се изгради специално за изгарянето на блокчета от отпадъци, ще е до 50 мегавата и ще струва доста по-евтино на столичните данъкоплатци, обясни Бояджийска.
Страната ни е подложена на сериозен мониторинг от Брюксел заради проблемите на София с управлението на отпадъците. В края на миналата седмица представители на Европейския парламент дори инспектираха сметището в Суходол. Ако столицата отново допусне криза с боклука, България е заплашена от дело в Европейския съд в Люксембург и санкции от 50 000 евро на ден.


КЗД: Такса смет е дискриминационна

Определянето на такса смет в София е дискриминационно. Това е постановила Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщи вчера председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Решението на комисията е от 21 юни и е по жалба на камарата срещу решение на СОС от 2009 г. КЗД е установила пряка дискриминация по имуществен признак. Затова от БСК призоваха всички общински съвети в страната да се съобразят с решенията на КЗД и да хармонизират наредбите си за определяне на таксата с европейското и националното законодателство.


Откриха ремонтирани инфраструктурни проекти

Реконструираната част от Южния парк - откъм ул. „Нишава“, беше официално открита вчера от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Заедно с това беше открит и изцяло обновеният участък от един километър на бул. „П.Ю. Тодоров“. С 15 дни по-рано е завършила реконструкцията на парка. Засадени са 70 000 цветя, изградена е поливна система, възстановено е езерото. Ремонтът е на стойност 800 хиляди лева. „Под бул. „П.Ю. Тодоров“ е изградена част от десния перловски колектор, който отводнява кварталите „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Иван Вазов“, а при изграждането на вътрешна канализация в колектора ще бъдат изведени и отпадните води от „Манастирски ливади“, каза Йорданка Фандъкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване