07/04/11 17:47
(http://radiomilena.com/)

Ръководството на „Слънчев бряг” АД изпълнява стриктно изискванията

Ръководството на „Слънчев бряг” АД изпълнява стриктно изискванията, които е поело като ангажимент пред българската държава и българското общество – да въведе най-после ред и законност за всички в туристическия комплекс. Видът на курорта е незадоволителен и играе определено негативна роля, както пред българските туристи, така и пред гостите от чужбина. Констатацията може да бъде направена обективно от всеки посетител. Презастрояването с хотели, хаосът на незаконни заведения, обекти, сергии и битпазарска търговия, превърна един от най-привлекателните ни морски курорти в нискоразрядно място за алкохолен и сексуален туризъм. Това определено не отговаря на интересите на българските туризъм и общество. Нелогично е хора, които са виновни, или са допринесли пряко през годините за трагичното състояние, днес да се обявяват за апостоли на законността и реда.

 

Всички атаки и обвинения от страна на няколко собственици на хотели в Слънчев бряг за „незаконосъобразност” на действията на ръководството са откровени неистини, целящи да заблудят медиите и да предизвикат отстъпление от намеренията на държавата да сложи ред в комплекса. Въпросните изявления са дело на няколко души, които са си приписали правото да говорят от името на всички хотелиери в Слънчев бряг, но фактически преследват единствено своите частни интереси, които са в противоречие с общите.

 

„Слънчев бряг” АД редовно излиза с официални комюникета, в които прецизно дава точна информация за действителната обстановка и истинските факти. Категорично НЕ Е ВЕРНО, че дружеството събира незаконни такси, както обявиха днес на пресконференция „хотелиерите” – Елена Иванова и Сава Чоролеев. Въпросът е разгледан подробно и компетентно от Прокуратурата. която е излязла на 24.06.2011 г. с изрично становище, че всички заповеди и действия на ръководството на Слънчев бряг са законосъобразни. Пътните платна и алеите на територията на комплекса се явяват частни пътища по смисъла на чл. 8, ал. 4 от Закона за пътищата. Съгласно този закон „Слънчев бряг” АД, като собственик, има право да управлява пътната мрежа и да регламентира реда и начина за нейната експлоатация, се казва в прокурорската резолюция. Няма никакъв начин собствеността да премине в управление на Община Несебър, защото от 1991 г. в България това се регламентира единствено от чл. 17, ал. 2 от Конституцията на страната и може да стане само срещу справедливо възмездно плащане. До момента общината не е изявила никакво желание за това. Освен това Община Несебър е в правомощия да премахва незаконните обекти констатирани на територията на комплекса, но от нейна страна не се предприемат адекватни мерки за това.

 

НЕИСТИНА е, че таксата за таксиметров автомобил, което да има право да работи по алеите на курорта е 884 лв. и то при паркиране на такситата на терени на хотелиерите, както твърдят от частния съюз! СЪВСЕМ ОТГОВОРНО ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ТАКСАТА Е 200 ЛВ. И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОТ САЙТА НА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ” АД. Ако таксиметров автомобил поиска и постоянна стоянка на територията на дружеството, тогава допълнително се плащат 500 лв. Няма да коментираме информацията, че хотелиери, събират в същото време по 5000-6000 лв. от всяко такси, за да му дадат право да работи с техен хотел.

 

Другите неверни твърдения, са че ВиК мрежата не е на „Слънчев бряг” АД. Напротив – тя е 100% собственост на държавната фирма, а сметките за нейната амортизация се плащат от дружеството. 100% собствена е и мрежата за оптично окабеляване и видеонаблюдение, което е изрично изискване на МВР, за борба с криминалитета и престъпността. Хотелиерите са длъжни, а „Слънчев бряг” АД е отговорно за събирането на „инфраструктурна такса”, според приватизационните договори. Тази такса ЗА ПРЪВ ПЪТ се формира, като конкретни и точни отчисления за всички услуги, които предоставя акционерното дружество в специална План сметка. Дружеството се грижи за поддръжката на алеите, тротоарите, паркозоните, зелените площи, видеонаблюдението и оптичната връзка за мултимедийно обслужване, за осветлението и т.н. услуги, без които туризмът и животът в курорта са немислими. В последните 10 г. държавата е инвестирала колосалната сума над 150 000 000 лв. в инфраструктурата на курортния комплекс. Парите са изплатени от българския данъкоплатец, както и от миноритарните акционери с 25% от капитала. Последните излязоха с официално изявление до МИЕТ, в подкрепа на ръководството на дружеството и че не приемат прехвърлянето на инфраструктурата в общинско владение. Защо, докато се наливаха милиони в инвестиции, въпросните хотелиери не протестираха срещу това!?

 

Община Несебър няма ангажименти към този вид услуги – таксите, които тя събира са единствено за сметосъбиране и данък сгради, които са задължителни. В този аспект, аргументите, че АД-то не стопанисва вече плажната ивица са несъстоятелни, защото нейната поддръжка не влиза във въпросната План сметка, която е за останалите услуги, които хотелиерите ползват. Самата Елена Иванова редовно закупува правото да ползва 15 паркоместа, за които има подписан Договор със „Слънчев бряг” АД, в който е признала и декларилала правото на собственост на държавното дружество.

 

Смятаме, че атаките срещу държавното дружество и въобще срещу държавата в Слънчев бряг са породени от лица, които са в сериозен конфликт на интереси с обществените такива и закона. Срещу Елена Иванова се водят дела за неплатени 100 000 лв. задължения, които старият Съвет на директорите не е успял да защити. Ако условията на хотелиери /една част от тях и общински съветници в Несебър/ за безвъзмездно предаване на инфраструктурата на общината се осъществят, то те няма да плащат необходимите задължения, което говори и за техния мотив. Освен това, също според Прокуратурата контролният режим в курорта е напълно законен, а мнението на МВР е че той единствено гарантира успешна борба с престъпността, която се е увеличила неимоверно, поради концентрацията на криминален контингент.

 

Не можем да се съгласим с прилагането на изпитаната максима: „Крадецът най-силно вика: „Дръжте крадеца!”. Оправданията, че „хотелиерите” били против всички незаконни обекти са абсурдни, тъй като фирмата концесионер на плаж – Север, с управител именно Сава Чоролеев, само преди няколко дни бе уличена в разполагането на десетки незаконни обекти, в нарушение на Концесионния договор, ЗУЧК и общинските наредби. За констатациите има съставени протоколи от РДНСК Бургас.

 

Ръководството на „Слънчев бряг” АД изпрати официални писма до Министъра на МРРБ г-н Росен Плевнелиев, да посети комплекса и лично да се увери за състоянието на концесиониране на крайбрежната ивица и безкрайните стени от търговски обекти и заведения, които спират свободния достъп и изглед към морето. Официално писмо е изпратено и до Община Несебър да влезе в законовите си правомощия и да пристъпи към отстраняване на закононарушенията по съответния ред, дори ако се наложи и премахване на незаконните обекти, които стоят необезпокоявани от години. Подобни сергии, магазини и заведения непрекъснато генерират сенчеста икономика от мащаба на стотици милиони лева на сезон, която не плаща нужните данъци към държавния бюджет. Оставаме в впечатлението, че подобна дейност явно е много удобна и доходоносна за определени „собственици”, които превърнаха протестите срещу законните мерки в основно занимание през туристическия сезон.

 

Апелираме за коректно и професионално отразяване на информацията за положението и конфликтите в Слънчев бряг, защото това е въпрос със стратегическо значение за бъдещото развитие на българския туризъм и въобще на Черноморското ни крайбрежие.

Съвет на директорите на „Слънчев бряг” АД

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване