07/15/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Берлускони прецаква цяла Европа

в. Гардиън

Силвио Берлускони гласува. Снимка: анса

Какво става в Италия? В информациите напоследък за задълбочаването на кризата в еврозоната присъстват едни и същи стари стереотипи. Средиземноморските страни с техните големи държавни дългове, “проблемите” с престъпността и бетонирана сива икономика често биваха слагани в един кюп с етикет “болниците на Европа”: мързеливи, непродуктивни, с профсъюзи, които поощряват стачките и хора, протестиращи на улицата.

Този вид анализ е почти безполезен в опитите да ни помогне да разберем какво се случва в Италия, и защо се случва сега. То не ни разкрива и какво костват на хората настоящите проблеми на Италия.

Няма съмнение, че италианската икономика е в голямо затруднение. Огромният държавен дълг е факт от десетилетия. Свирепите ограничения засегнаха образованието и университетската сфера. За много млади хора е почти невъзможно да си намерят стабилна работа поради все по-голямата гъвкавост на трудовия пазар - нещо поощрявано и от леви, и от десни през 90-те години на миналия и век и първото десетилетие на настоящия.

В резултат цяло поколение бива систематично лишавано от достъп до професионална работа и до държавните институции. Най-ярките умове напуснаха страната, но голям брой изключително талантливи италианци продължават да работят срещу мизерно заплащане с напразната надежда за бъдещ пост. Познавам множество блестящи историци, публикували книги и статии с най-високо качество, но които на възраст между 40 и 60 години на практика са безработни и са принудени да се унижават, разчитайки на своя покровител с години. Италия винаги е била нещо като геронтокрация, но в последно време тази тенденция подчертано се засили.

В добавка, милионите имигранти, дошли в Италия да търсят работа от 80-те години на миналия век насам, са в особено уязвима позиция. Голяма част от тези хора работят в обширната сива икономика и никога не са имали пълен достъп до социалните придобивки, предоставяни от държавата. Често те вършат най-черната работа, намирайки се на дъното на социалната стълбица, и стават лесна плячка на престъпни организации, контролиращи голяма част от нелегалния сектор в Юга и обширни райони от Северна Италия. Ако попаднете на строителен обект или в ресторантска кухня в Италия, няма да чуете да се говори на италиански език. Без тези хора обаче страната ще забуксува за една нощ. Направо е гротескно, че някои обвиняват имигрантите за кризата.

И все пак вероятно има поне едно положително следствие от събитията напоследък. Тази криза е още един индикатор за предстоящия край на колоритната и необикновена политическа кариера на Силвио Берлускони. Берлускони се захвана да спори с финансовия си министър за бюджета и загуби. Опита се да наложи понижаване на данъците, но не успя. Влиянието му сред италианците от ден на ден отслабва. Разгромен в собствения си град Милано, а после и на три национални референдума, сега той се бори дори за контрола в собственото си правителство.

За първи път има открити дебати за негов приемник. Светът най-сетне отвори очи за опасностите, които крие оставането на Берлускони на власт. Твърде дълго коментарите за “царуването” му се съсредоточаваха върху най-екзотичните страни на личния му живот - момичетата, партитата, гафовете, косата и шалчетата.

Берлускони обаче е нещо далеч по-сериозно, а и по-страшно, от някакви “бунга бунга” партита. Този мултимилионер стои начело на една от най-големите световни икономики от години, въпреки че е напълно незаинтересован от успешното развитие на икономиката като цяло или от каквото и да било извън съдебните дела срещу него и благополучието на частните си компании.

“Икономист” писа преди години, че Берлускони е “негоден да управлява страната”. Това беше вярно тогава, а още по-вярно е днес. Наскоро заглавие в същото списанието отиде по-далеч, като го нарече човек, “прецакал цяла държава”. А сега излиза, че това изказване ...

Публикувана на 07/15/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12220/berluskoni-pretsakva-tsyala-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване