07/15/11 13:52
(http://radiomilena.com/)

Родните плажове – малко спасители, много бараки

Липсата на достатъчно спасители и по-голям от разрешеното брой временни търговски обекти са сред най-съществените нарушения по българските плажове. Това показват резултатите от съвместните проверки на МРРБ, РДНСК и Морска администрация, които бяха представени на пресконференция в регионалното министерство, предаде  агенция КРОСС.

Проверките са обхванали общо 86 плажа, 60 от които отдадени на концесия, а 46 в договори за наем. Други 65 плажа са неохраняеми. Най-голям брой нарушения са плажовете Каварна, Кранево – Север и Юг и Слънчев бряг – Север. Без никакво оборудване пък са плажовете Бяла – Централен 1 и 4 и Созопол – Запад.
На 41 плажа са открити съществени нарушения. Най-много са свързани с организацията на водно – спасителната дейност. Сред фрапантните случаи по плажовете е Шкорпиловци, Обзор – Централен, къмпингите „Градина“ и „Златна рибка“, „Каваците“ и Ахтопол – Север. На 26 от плажовете липсва определения в закона брой шамандури.
На 12 плажа няма задължителното медицинско обслужване. Сред тях са Созопол-Запад, Бяла – Централен, Шкорпиловци – Север.
Съставени са два акта за нарушения по изискването за свободен достъп – на плажовете „Ривиера“ и „Русалка“ .
На 13 плажа са открити съществени нарушения на изискванията за допустим брой преместваеми обекти. Най-фрапантните са на Слънчев бряг – Север, Кранево – Центърът и Юг и Созопол.
За първи път тази година площта на преместваемите обекти е измервана на място в реално време с помощта на специализирана техника, посочиха от регионалното министерство.
Общият извод от проверките е, че плажовете са подготвени за туристическия сезон, а нарушенията намаляват в сравнение с предишни години. На нарушителите са издадени предписания при рецидив те ще бъдат санкционирани съгласно предвиденото по съответния концесионен договор. При системни нарушения договорите ще бъдат прекратявани. През миналата година по този начин са били прекратени 7 концесии и 4 договора за наем. Във връзка с големия брой нерегламентирани преместваеми обекти от МРРБ уточниха, че тяхната дейност може да бъде прекратена, но самите обекти не могат да бъдат разрушени преди края на сезона.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване