07/15/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Скандалът с Мърдок като шанс за Великобритания

Великобритания трябва да се възползва от шанса да скъса с културата на страха. От вонящото блато на скандала с подслушванията трябва да възникне ново споразумение: за баланс между политици, медии, полиция и законодателство, за саморегулирането на печата и за журналистическите практики, пише в. “Гардиън”.

Опасността се крие в това обаче, че след като гневният изблик отмине, Великобритания отново ще се примири с полумерки и с полу-прилагането им, както стана с порива към конституционна реформа, който залиня след скандала с разходите на депутатите. Засега обаче може да се каже, че една от най-големите кризи в британската политическа система от 30 години “произведе” възможност, благодарение на която може да се окаже, че тази есен Великобритания е малко по-свободна, заключава вестникът.

“Ню Йорк таймс” фокусира вниманието си върху семейната драма, възникнала поради тактическите различия между Мърдок-баща и Мърдок-син. Джеймс Мърдок, водещ претендент да замени баща си като президент и движеща сила на опита за изкупуване на телевизията, твърдял, че компанията трябва да настоява за одобрение от регулаторните органи на сделката.

Само че Рупърт Мърдок и Чейз Кери надделели над младия Мърдок, консултирайки се с него едва след като крайното решение било взето. Обявеното оттегляне от сделката е особено тежка новина за Джеймс Мърдок, който ръководи Би Скай Би от 2003 до 2007 г. Той беше основният застъпник на изкупуването на телевизията от “Нюз корп”, настоявайки пред баща си и пред управителния съвет на компанията да продължат сделката, допълва нюйоркският всекидневник.

Часове преди британският парламент да гласува да се отнеме на медийния магнат Рупърт Мърдок възможността да купи сателитния канал Би Скай Би заради скандала с незаконно подслушване на телефони по поръчка на негови вестници във Великобритания, компанията “Нюз корпорейшън” на Мърдок сама оттегли предложението си за придобиване на пълен контрол над телевизията. Парламентът прие това като своя победа.

След продължилата седмица бурна драма Рупърт Мърдок се подчини на волята на британския парламент, като предпочете доброволно да се оттегли, вместо да бъде принуден да го направи с единодушния вот на законодателите, посочва в редакционна статия британският в. “Файненшъл таймс”. Отказът е не само правилно, но и единственото разумно решение за Мърдок. Заради набиращия сила скандал с подслушването, самата идея за сделка започна да опротивява на обществеността.

Ако процедурата беше продължила, това би предизвикало единствено силно враждебна реакция. Оттеглянето на Мърдок обаче не бележи края на тази история. Медийният регулатор Офком може да принуди “Нюз корпорейшън” да намали дела си (сега компанията притежава 39 процента от акциите на телевизията), ако обвиненията в подслушване срещу нея се докажат, но ако това не стане “Нюз корп.” може да подновят предложението си. Затова правителството трябва да използва създалата се възможност и да реформира правилата в областта на медийната собственост, подчертава вестникът.

Той се бори отчаяно, но в крайна сметка напразно. Мърдок се примири с неизбежното и оттегли предложението си за придобиване на пълен контрол над сателитния канал “Би скай би”, отбелязва в уводна статия в. “Индипендънт”. Медийният магнат извърши две драматични маневри за седмица, за да запази придобиването: закри “Нюз ъв дъ уърлд” - вестник със 168-годишна история - и оттегли обещанията на “Нюз корпорейшън” да продаде “Скай нюз”.

Когато волята на парламента стана безпощадно ясна обаче, всичко свърши. Стана твърде трудно да се върви напред в тази обстановка, каза снизходително президентът на “Нюз корп” Чейз Кери, сякаш говореше за лошото време, което е попречило на следобедната му разходка, а не за пропаднала сделка за 12 милиарда долара, която би прекроила медийния пазар във Великобритания, допълва всекидневникът.

Рупърт Мърдок бие отбой след отпора ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване