08/04/11 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Диетите карат мозъка да се самоизяжда

Хората, които се подлагат на диети, отслабват трудно, тъй като недостигът на хранителни вещества кара мозъчните клетки да се самоизяждат, което прави усещането за глад още по-силно, твърдят учени от САЩ, цитирани от „Дейли телеграф“.
Както и в другите части на тялото, клетките в мозъка стигат до канибализъм като последен вариант за набавяне на енергия, показва тяхното изследване. Тялото реагира като произвежда мастни киселини, които включват сигнала за глад в мозъка и увеличават желанието за храна, като същевременно забавя метаболизма. По-високите нива на мастни киселини карат мозъчните клетки да произвеждат специален протеин, наречен AgRP (агути-свързан пептид), който засилва апетита. Учените от медицинския колеж Алберт Айнщайн в Университета Йешива в Ню Йорк се надяват тяхното откритие да помогне за намирането на нови научно доказани методи за отслабване. Експерименти с лабораторни животни показали, че ако се предотврати самоизяждането на мозъчните клетки – процес, известен като автофагия – се намалява усещането за глад в отговор на недостига на хранителни вещества. Учените успели да елиминират автофагията в хипоталамуса на животните и така нивата на протеина AgRP останали ниски, както и нивата на мастните киселини. Тези промени спрели сигналите за глад по време на намаления прием на храна. Така тези животни се оказали с 10% по-слаби и можели да изгарят повече калории, хранели се по-малко и били по-активни физически.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване