08/04/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

До 2050 г. половината от енергията в ЕС ще e от вятър

До 2050 г. половината от потребяваната електроенергия в Европейския съюз ще се произвежда с помощта на вятъра, се посочва в доклад на Европейската асоциация за вятърна енергия, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Сега 5,3% от енергията е от вятърни централи, но до 2020 г. делът може да нарасне до 3 пъти, или 18,4%, прогнозират експертите на асоциацията.
Засега в официалните документи на Европейската комисия е записано, че до 2020 г. в ЕС с помощта на вятъра трябва да се произвежда 14,2% от общото количество електроенергия.
Водещи учени обаче смятат, че това ниво може да бъде надхвърлено, се казва в доклада. При това там се подчертава, че до 2030 г. вятърните паркове ще осигуряват 28,5% от общия обем на електроенергия, а до 2050 г. - 50%.
В момента най-развита е вятърната енергетика в Германия и Испания. На двете страни се пада половината от цялата произвеждана в момента в ЕС електроенергия със силата на вятъра.
В прехода към използването на енергия от вятър закъсняват Великобритания, Франция и Италия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване