08/04/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Дългът на САЩ надхвърли брутния продукт на страната

В рамките само на един ден вътрешният дълг на САЩ е нараснал с 238 млрд. долара и е достигнал 100% от стойността на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочат данните, публикувани от американското министерство на финансите, цитирани от ИТАР-ТАСС, ден след като Конгресът гласува повишаване тавана на вътрешните задължения. След новите заеми размерът на вътрешния дълг вече е 14,58 трилиона долара, докато в края на 2010 г. БВП бе 14,53 трлн. долара. Това се случва за първи път след 1947 г., когато публичният дълг е достигал стойността на БВП на САЩ.
Във вторник американският президент Барак Обама подписа законопроект за повишаване тавана на дълга и намаляване на дефицита в държавния бюджет, което на практика позволи на САЩ да избегнат технически фалит. Президентът посочи в изявлението си, че в резултат на постигнатото споразумение финансирането на вътрешни програми ще спадне на най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер, но все пак ще позволи създаване на работни места и инвестиране в области като образованието и научните изследвания. Новото вдигане на ограничението позволява увеличаване на вътрешния дълг на няколко етапа с около 2,1 трлн. долара. Таванът, който преди това законът фиксираше на 14,3 трлн. долара, бе достигнат още на 16 май.
Оттогава министерството на финансите многократно предупреждаваше, че със счетоводни техники фалитът може да се избегне само до 2 август. Така данните потвърдиха очакванията на американските власти, че на тази дата държавата ще остане без средства, ако таванът на дълга не бъде завишен. При подписването на сделката президентът Барак Обама подчерта, че тя ще позволи да се сложи край на кризата, „която Вашингтон предизвика в останалата част от Америка”. А финансовото министерство веднага се възползва от възможността да поеме нов дълг в рамките на възможните 400 млрд. долара. За да се надскочи обаче тази сума, ще е необходимо в Конгреса на САЩ да се създаде нова комисия, която да разреши още 500 млрд. долара публични заеми, но за сметка на съкращаване на разходи в размер на 1,5 трлн. долара. По думите на президента на САЩ споразумението гарантира, че страната няма да изпадне в подобна криза в следващите шест, осем или дванадесет месеца.


Петролът падна под 93 долара за барел

Петролът падна под $ 93 за барел, което е рязко понижение в цената. В следобедните часове вчера черното злато се търгуваше за 90.86 долара за барел или над 2 долара спад. Силно поевтиняват и фъчюрсите за доставка на петрол от сорта брент, който е по-важен за Европа, тъй като основно такъв се внася тук заради евтиното рафиниране. Контрактите поевтиняват с 3.34 долара за барел до 111.98. Причина за оттеглянето от пазара би могла да бъде потърсена в доклада за резервите от горива в САЩ, който излезе преди минути. Според него количествата на склад са се увеличили с 1 млн. барела през изминалата седмица, което означава, че един от най-големите консуматори на света няма да има нужда от по-големи покупки за запълване на запаса в близките дни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване