08/04/11 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Нощта на музеите събира арт звезди в Пловдив

Пловдив предлага неповторимо преживяване на своите жители и на гостите на града на 17 септември – „Нощта на музеите“. Седмото издание на този уникален арт празник е подкрепено от фондация „Америка за България“, която дава рамо на инициативата за трети път. В рамките на 10 часа, повече от 50 места в града - музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове, ще се превърнат в огромна арт сцена.
40 000 души посетиха миналогодишната „Нощ на музеите и галериите”. Това я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България. Организирана от фондация „Отворени изкуства”, „Нощта“ следва най-добрите образци на световната традиция, но в същото време е важен катализатор на културните процеси под тепетата. С мисъл са подготвени изложби, образователни програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове.
Програмата на „Нощта на музеите и галериите” е разделена на три части: “Музеи и галерии” с традиционните участници, “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и “Град и публични пространства”, обхващаща целия град. И трите програми са отворени в съботния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта. Традиционно в програмата има отделено специално място за децата. За тяхната “Малка нощ” е подготвена забавна и образователна програма, която започва от 17:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. Публиката може да се пренесе в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов”, където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтърпарти.
Своя принос за събитието фондация „Отворени изкуства“ дава чрез платформите: “Специални проекти Нощ” и “Отворена покана Нощ”. За куратор “Специални проекти Нощ” през 2011 година е поканен изкуствоведът Яра Бубнова. И двата предложени от нея проекта представят интернационални автори за първи път в България. Първият е на словенската група IRWIN с нейния образователен проект East Art Map. Във втория проект е предвидено руският художник Вадим Фишкин да взриви публичното пространство с работата си “Lighthouse”. По “Отворена покана Нощ” се реализират 13 проекта от общо 48 кандидатствали. Сред тях за пръв път ще може да се видят не само работи на млади пловдивски художници, но и творби на автори от Берлин, Милано, Белград и др.
Като нови участници за пръв път в 7-ото издание на "Нощта на музеите и галериите" ще се включат и Регионалният археологически музей, Народната библиотека „Иван Вазов“, Арменският апостолически храм "Сурп Кеворк" и Основното училище”В.и К. Тютюнджиян”, както и Fabric Bar на ул. „Отец Паисий“ № 31. Локации в програмата са култовото кино „Космос“ и Братската могила в Пловдив.
Традиционните партньори на „Нощта“ участват със собствени събития. Фондация „Америка за България“ представя с мащабен концерт на Античния театър фестивала за класическа музика "Фортисимо фест" под  диригентството на Максим Ешкенази, както и фестивала A to JazZ Festival под формата на улично джаз шествие. Организаторите тази година планират и специална видеопрограма, подготвена от куратора Павлина Младенова с партньорството на VIVACOM Fund.
Във ВИП програмата, предхождаща събитието, има нов елемент, ориентиран към специализирана публика. Това е „Форум колекционери”, планиран да се превърне в ежегодно събитие, което да дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики, да насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция, да създава комуникационна среда. Визуалната концепция е поверена на Постстудио за визуална култура, което е разработило специален шрифт от букви - буквите на Пловдив. Те са инспирирани от уличните табели и графити, от списанията и надписите по улиците на града.
Пловдивчани и гостите на града, дошли специално за „Нощта на музеите и галериите“, ще бъдат упътвани от специално издадения каталог, програма с карта, графична улична маркировка. Те могат да направят маршрута си в интернет на: www.gallery-night.info и чрез официалната медия на „Нощта“ - блога ww.gallery-night.info/blog. Новост в комуникационната стратегия е безплатно ipad, iphone и android приложение с цялата програма, което ще може да се изтегли безплатно. Събитията от празничната нощ могат да бъдат следени всекидневно на www.facebook.com/museum.night.plovdiv


Арт изненади през есента

Разнообразни културни инициативи, които предстоят в края на лятото и началото на есента, получиха подкрепата на фондация „Америка за България“. Става дума за фестивала на изкуствата „Аполония“, който стартира на 27 август, за най-престижния литературен фест в страната - „София поетики“, който ще се проведе в Борисовата градина в края на месеца, за традиционната „Фотоваканция“ на Албена, предвидена за периода 3 -11 септември. На 10 септември „Америка за България“ ще даде рамо на изключителния музикален празник „Фортисимо фест“ на площада пред Народния театър в столицата. Майсторският клас на оперната дива Райна Кабаиванска, чието поредно издание ще се състои в Софийската опера, също е подкрепен от фондацията. VІІ международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” 2011 в Стара Загора ще събере колективи от цяла Европа. Звездата на китарата Робен Форд и свежата група „Контино” ще зарадват София, Пловдив и Варна с безплатни концерти на открито. Те са включени в инициативата „Американски джаз на колела”, която стартира на 26 септември. „Америка за България“ застава и зад Sofia Dance Week, която ще се проведе от 26 септември до 2 октомври. За първи път фондацията дава рамо и на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка – Лом 2011, чийто старт е на 2 октомври. Фестивалът се провежда за четвърти пореден път и дава сцена за изява на театрални ентусиасти от цялата страна и чужбина
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване