08/04/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Правят втора борса за неликвидните компании

През 2012 г. в България ще има втори фондов регулиран пазар, предназначен специално за търговия със слабо ликвидни компании. Тази идея е заложена в „Стратегията за развитие на БФБ-София до края на 2012 г.” и цели създаването на пазар на ниско ликвидни емисии и оптимизация на сегментирането на БФБ – София. На този пазар се предвижда да бъдат преместени за търговия всички емисии акции, които не отговорят на определени минимални критерии за ликвидност. По този начин на основния пазар на БФБ – София ще останат само активно търгувани компании. Подобно разделение ще повиши значително качеството на статистическата информация за българския капиталов пазар, като се избегне изкривяването, което създават дружествата с непазарно поведение, твърдят експерти.
Идеите са били обсъдени вчера на среща между ръководството на Българска фондова борса и комисията по капиталови пазари към Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.
Иван Такев, изпълнителен директор на борсовия оператор, коментира пред „Класа“, че идеята е да се създаде още един регулиран пазар. Все още обаче не е уточнена цялостната концепция и критериите не са доизяснени, обясни той. Такев потвърди, че идеята е в новия пазар да влязат неликвидните компании, за които имаше много спорове преди 2 години. Може би ще влязат и други дружества, но всичко зависи от критериите, на които ще се спрем, добави шефът на БФБ.
По време на срещата от Асоциация на индустриалния капитал в България са одобрили предложените промени, но са изразили становище, че компаниите, които бъдат преместени на този втори регулиран пазар, би трябвало да се ползват с определени облекчения – например с по-ниски такси, както и да не предоставят информация в обема, който е задължителен от компаниите на основния пазар.
Според Васил Велев, председател на УС на АИКБ, откриването на втори регулиран пазар трябва да бъде последвано от делистване на неликвидните компании въобще от фондовия пазар в България и отписването от регистъра на Комисията за финансов надзор.
Припомняме, че през 2009 г. темата за делистване на кухите компании на БФБ бе една от основните битки на капиталовия ни пазар. Първоначално се очакваше делиствани да са 229 компании с оборот под 4000 лв. или под 5 сделки, средномесечно, но в края на годината поради увеличената ликвидност броят им намаля до 212.
Проблемът с делистването вълнува капиталовия пазар през цялата 2009 г., като в края на периода ескалира в битка между БФБ-София и КФН, борсовите асоциации и министъра на финансите. В началото на 2009 г. инвестиционната общност беше разединена относно делистването, след което в края на годината КФН задължи борсата да приеме промени в правилника си, с които да го отмени. Финансовият министър Симеон Дянков беше арбитър в спора, като мнението му бе, че делистването в условията на финансова криза е неприемливо, защото в този момент интересът към малките компании е малък и логично те не отговарят на критериите.
По време на срещата между БФБ и АИКБ вчера е обсъдена и темата за привличането на водещи български компании за листване на БФБ. Иван Такев коментира, че все още се търси начин, по който асоциацията да подпомогне привличането на нови компании. АИКБ обединява много дружества, които са публични и непублични и те могат да ни помогнат да се доближим до тези, които все още не са излезнали на борсата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване