08/04/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

Решението чиновници да участват в повече от един борд не е изненада

Решението на Министерския съвет да отпадне ограничението един държавен чиновник да може да участва само в един борд не бива да буди изненада. Нищо особено не се е случило, просто са приети промени в правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.
Може би подходът на правителството щеше да е по-лесно обясним за хората, ако всички знаеха, че още от 2009 година държавните представители в директорските бордове не получават допълнително възнаграждение за тази си работа. А тя, между другото, е и изключително отговорна. Така че, ако някои вижда корист или възможност за облагодетелстване на хората в бордовете – то той просто не е добре информиран.
Има и нещо друго – този допълнителен ангажимент е въпрос и на добра воля – хората не могат да бъдат пращани насила в един или друг борд. Неслучайно в мотивите за промяната на правилника е посочено, че тя е наложена „поради появилата се демотивация за участие от страна на участващите служители и трудността за определяне на членове на управителните органи”.
Известно е, че в известна степен изпълнителната власт страда от липса на административен капацитет, което не може да не се отразява и при определянето на представители в управлението на дружествата с държавно участие. От друга страна, в условията на икономическа криза е от особена важност опитни хора да са в помощ на мениджмънта, както и да осигуряват непрекъсната обратна връзка между фирмата и нейния принципал. Или ако щете – логично е държавата да търси засилване на присъствието си или по-скоро повишаване на ефективността от това присъствие.
Обърнете внимание - съвносители на предложението са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на транспорта и информационните технологии. Това си жизненоважни и същевременно особено динамични ресори, в които трябва да се използват знанията и уменията на хората с управленски капацитет и възможности.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване