08/04/11 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Седем магистрати се състезават за шефове на спецсъдилищата

Седем магистрати ще се състезават за шефове на специализираните съдилища, които ще стартират от 1 януари 2012 г. Това стана ясно вчера, след като Висшият съдебен съвет публикува на своята интернет страница имената на кандидатите за началници на първо и второинстанционния спецсъд. Четирима са подали документи за поста ръководител на Апелативния специализиран съд, а трима – за Специализирания наказателен съд. За шеф на Специализирания наказателен съд се състезават Георги Николов, административен ръководител на Районния съд в Сливница, Величка Иванова – Влашева, военен съдия във Военен съд – Пловдив, както и Георги Ушев, зам.-председател на Софийския районен съд и командирован в Софийски градски съд. За ръководител на Апелативния спецсъд са се кандидатирали: Десислав Любомиров, съдия в СГС, който беше и претендент за поста шеф на градския съд, Асен Христов, прокурор в Софийска районна прокуратура, отново Георги Ушев и Румяна Илиева, която е съдия в Окръжен съд – Сливен. Срокът, в който кандидатите трябваше да подадат документи, изтече в края на юли. Това е вторият конкурс за двете длъжности. Първата процедура се провали поради липса на кандидати. Очаква се изслушванията да бъдат на първото заседание на ВСС след ваканцията, което ще бъде през септември.
Междувременно прокуратурата публикува своя отчет за първото шестмесечие на 2011 година, от който става ясно, че използването на Специалните разузнавателни средства намалява. През първите месеци на тази година използваните СРС-та са 3345 за разлика от същия период на 2010 г. , когато са били 7198. Независимо от двойно по-малката употреба, броят на осъдените с влязла в сила присъда, които са били подслушвани, е увеличен почти двойно – 110, докато през 2010 г. те са били 58, похвалиха се още от държавното обвинение. Внесените в съда прокурорски актове за полугодието на 2011 г. са 22 819, се посочва още в отчета. Тенденцията е за нарастване на броя им с над 1000 годишно. Предадените на съд лица за първите шест месеца пък са 27 998. При този показател тенденцията е за активно нарастване – с над 1500 годишно, отчитат от прокуратурата. Съотношението между осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила съдебен акт спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт, включително оправданите, е завишено – 97,7%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване