08/04/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Украинците се интегрират в Евросъюза поединично

в. Независимая газета

Украинка иска безвизов режим с ЕС. Снимка: кореспондент

Киев е на път да се изправи пред нов проблем със своите съседи: след Румъния Унгария също започна тази година да издава свои паспорти на украински граждани. Представители на властите вдигат рамене: при все че двойното гражданство е забранено в Украйна, на практика нищо не може да се направи. Експерти казват шеговито, че хиляди граждани на страната “индивидуално се интегрират” в ЕС. Предупреждават обаче съвсем сериозно, че официален Киев може да срещне проблеми, щом стане ясно, че става дума за стотици хиляди души и че някои области почти изцяло са населени с граждани на съседни държави.

Изискванията към кандидатите за втори паспорт са минимални. Те са длъжни да докажат националния си произход или пък, че семейството им е живяло в земи, които са били някога част от Румъния или от Унгария. Взема се предвид и това дали знаят езика, дали познават съответната история, култура и традиции, но тези фактори всъщност са второстепенни. “Най-труден е въпросът в отношенията с Букурещ, където получиха влияние политически сили, ориентирани към възстановяване на Велика Румъния. Паспортизацията на граждани от Молдова и част от Украйна се разглеждаше като част от този план”, каза пред “Независимая газета” Костянтин Бондаренко, ръководител на Института за украинска политика.

Това разтревожи официален Киев, отбеляза той: “Официални данни за броя на издадените паспорти липсват. Украински чиновници споменават неофициално поне за 30 хиляди, румънската страна настоява, че документите са десеторно по-малко”. През май въпросът бе обсъден с румънски представители от украинския външен министър Костянтин Гришченко, посетил Букурещ. Експерти обаче твърдят, че след визитата няма промяна и сенчестата паспортизация продължава.

Междувременно в Унгария от 1 януари са в сила законодателни поправки, които дават възможност на мнозина в Западна Украйна да се сдобият с втори паспорт. По данни на местните власти, в Закарпатска област живеят близо 150 хиляди души, които могат да претендират за унгарско гражданство. Тази пролет Бела Ковач, депутат от Унгария в Европарламента, с гордост заяви в интервю, че всеки половин час някой гражданин на Украйна подава документи за унгарски паспорт. С наближаване на лятото избухна скандал в Будапеща, където опозицията обвини властта, че се отнася безотговорно към раздаването на национални паспорти.

Експертът Ендре Сведник обясни пред Би Би Си: “Проблеми може да има по-късно, тъй като унгарското правителство иска тези унгарски малцинства да си останат в земите, където живеят сега. Но те може би ще пожелаят да емигрират в Унгария”. Зам.-председателят на Върховната рада Микола Томенко смята, че проблемът има и обратна страна: десетки хиляди украинци може без проблеми да напуснат родината си, а това ще изостри демографските проблеми и ще причини кадрова криза. В киевското Външно отбелязват, че изобщо няма начин да се повлияе на ситуацията.

“В конституцията пише, че украинците имат само едно гражданство. Законодателството обаче не предвижда никакви мерки в защита на тази норма от основния закон. Дори ако установим хората, получили незаконно втори паспорт - какво да правим тогава? Да им отнемем украинското гражданство? Може, но процесът е толкова сложен, иска толкова труд, че никой няма да се занимава с това”, обясни за “Независимая газета” източник от дипломатическите среди.

Той изтъкна, че от теоретично гледище за проблема отговаря вътрешното министерство, но милицията нищо не може да стори. Събеседникът ни припомни как през 2008 г., след конфликта в Абхазия и Южна Осетия, украинската власт си постави за цел да разкрие “петата колона” - притежателите на руски паспорти. Кампанията започна в Крим, но бързо претърпя фиаско.

Както и тогава, мнозина експерти обсъждат сега основния проблем с пълзящата паспортизация - заплахата от сепаратизъм. Както посочва закарпатският политолог Олександър Гавриш, Словакия и Румъния - ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване