08/04/11 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Френски съд нареди да се разследва Кристин Лагард

Съдът във Франция разпореди да започне разследване срещу шефа на МВФ Кристин Лагард, предаде АФП. Подозрението е, че като финансов министър тя се е намесила за решаване на спора между Бернар Тапи и банка Crédit Lyonnais в полза на бизнесмена, приятел на Никола Саркози.
Прокуратурата твърди, че през 2008 г. Лагард е злоупотребила с властта си, като е одобрила изплащането на 285 млн. евро на Тапи (240 млн. евро главница и 45 млн. евро лихви) , за да оттегли той иска си срещу бившата държавна банка. Тапи твърдеше, че банката го е измамила през 1993 г. при продажбата на дела му в компанията за спортна екипировка Adidas. Лагард отрича да се е намесвала. Разследването в никакъв случай не е несъвместимо със сегашната й роля на управителен директор на фонда, каза нейният адвокат. Той подчерта също, че административният съвет на МВФ е бил напълно запознат с вероятността за такова разследване още при номинацията на Лагард за поста.
При доказване на обвинението обаче законът предвижда 5 г. лишаване от свобода и глоба от 75 000 евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване