08/05/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Гладът в Африка - причините за ужаса

ДПА

Снимка: айфууд

Източна Африка и особено Африканският рог са известни с редуващите се периоди на глад и суша. Но това, което в момента става в Етиопия, Кения и особено в разкъсваната от гражданска война Сомалия, не се е случвало от 60 години според ООН.

Какви са обаче причините за опустошителното засушаване и драматичните последици за хората в обширни части на региона? Единствено липсата на дъжд ли е причина за катастрофата? Или различни фактори са се слели като мозайка, за да доведат до съвършена трагедия?

“Налице са различни причини, предизвикали ужасяващата ситуация, включително поскъпването на храните в световен мащаб, дългите периоди на суша и проточилият се конфликт в Сомалия, който превърна милиони хора в бежанци”, казва Кристофър Тайди от Фонда на обединените нации за децата УНИЦЕФ. Катастрофата започна преди месеци, казва Тайди. “Но понякога кризите достигат връхна точка, преди да привлекат вниманието на международната общност”.

Метеоролози смятат, че феноменът Ла Ниня - “сестрата” на известния Ел Ниньо - е една от основните причини. Не за първи път се наблюдават необичайни метеорологични условия в различни части на света. Но Ла Ниня вилнее необичайно силно от лятото на 2010 г., казват метеоролози. Сред последиците от това е по-силни западни ветрове над Индийския океан, които пренасят влага от Източна Африка към Индонезия и Австралия. Резултатът са наводнения и избуяла растителност в Океания и Югоизточна Азия и суша в голяма част от Източна Африка.

Кризата настъпи преди няколко месеца. “Тя започна, след като през октомври и декември нямаше нито дъжд, а после нямаше и жътва”, заяви за ДПА Джудит Шулър от Световната програма на ООН по прехраната. Когато все пак заваля, беше твърде късно. “Средното количество на валежите в някои части на Северна Кения и Южна Сомалия бяха 30 mроцента от падналите дъждове в периода между 1995 и 2010 г.”, казва Шулър. Подобни засушавания са с фатални последствия в Източна Африка, където всички сфери на живота са зависими от редуващите се дъждовни и сухи сезони.

Освен това Сомалия е опустошeна и от гражданска война, която се води през последните 20 години. Не е учудващо, че страната страда от глада повече от нейните съседи, особено южните райони, които са под контрола на бунтовническите милиции на групировката Аш Шабаб. Подкрепяното от ООН временно правителство изглежда безсилно и контролира само отделни райони от столицата Могадишу. “След две десетилетия продължителни боеве, повечето сомалийци живеят на ръба”, съобщава Би Би Си. Ситуацията се влоши още повече, когато Аш Шабаб отказа доставките на помощи от западни организации през 2009г .

Сушата е една от причините. Има и политическа причина. “До подобни кризи се стига, когато нещо попречи на миграцията на пастирите и те нямат достъп до пасища и източници на вода”, казва представител на известния британски мозъчен тръст “Институт за развитие на отвъдморските територии” Overseas development institute ODI . Когато пастирите, които по традиция са номади, не могат да преминават през обширни райони заради битки за територии или нови граници, това е сигурен знак, че следва бедствие.

Аш Шабаб насажда страх сред населението по изключително брутален начин. Сдружението на народите под заплаха Society for Threatened peoples неотдавна съобщи, че бунтовници обезглавили множество пастири и влачили телата им по улиците, след като те отказали да предадат на милициите оскъдните си живи животни.

Ужасът е реалност в Централна и Източна Африка. И не може да бъде премахнат. Единственото, което може да се лекува, са “най-тежките” симптоми на кризата, казва Тайди. “Може би не е имало как да се предотврати трагедията, но можеше да не е толкова зле, ако светът бе обърнал внимание няколко месеца по-рано”, казва той.

БТА

Публикувана на 08/05/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12394/gladat-v-afrika-prichinite-za-uzhasa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване