08/05/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Кой тласка света към нова рецесия

Засилват се опасенията за това, че САЩ и Европа са на прага на нова рецесия, коментира испанският вестник “Ел Паис”. Рисковата премия, която Испания и Италия трябва да плащат на пазарите на облигации, в петък сутринта достигна исторически максимум на фона на опасенията от разпространение на дълговата криза в еврозоната.

Лихвите по 10-годишните испански и италиански облигации продължават да нарастват, доближавайки границата от 7 процента, която пазарите оценяват като нестабилна. С цел да успокои ситуацията Европейската централна банка (ЕЦБ) се опита да разсее опасенията за испанската и италианската икономика, но усилията й не се увенчаха с успех. Поради това френският президент Никола Саркози проведе отделни телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, за да обсъди с тях сътресенията на пазарите.

От друга страна, американските пазари и политици се подготвят за още лоши икономически новини, тъй като правителството в петък публикува данни за безработицата през юли. С оглед на опасенията за възможна нова рецесия, които частично причиниха спад на фондовите пазари, се смята, че данните за юли ще определят икономическото настроение за втората част от годината. Много икономисти очакваха мрачни цифри, след като седмици подред имаше данни почти за стагнация на американската икономика през юни и юли. Усреднените прогнози са, че нивото на безработицата ще остане 9,2 на сто.

Именно заради несигурността японски икономически експерти предупредиха, че Япония, САЩ и Европа трябва да координират действията си на фона на пазарния хаос, който помете Уолстрийт и азиатските борси. Големите пазари в Япония, Хонконг, Австралия и Южна Корея се сринаха в резултат на слабото представяне на американските и европейските им колеги на фона на опасенията, че светът се насочва към нова финансова криза.

Това стана, след като недоверчивите инвеститори усетиха неблагоприятния ефект от незавидното състояние на икономиката на САЩ и изразиха притеснения, че Италия и Испания също може да се нуждаят от спасение. Япония, САЩ и Европа “трябва да поддържат контакт и да координират политиките си, за да предпазят световната икономика от капана на песимизма”, подчерта японският министър по икономическите и фискалните въпроси Каору Йосано.

Държавите от цял свят трябва да координират действията си, за да преодолеят растящите рискове от проблемите с дълга в Съединените щати и Европа, заяви китайският външен министър Ян Цзечъ. Ян, който е на посещение в Полша, каза, че рисковете от американския дълг растат. Той призова САЩ да водят отговорна валутна политика и да защитят доларовите инвестиции на другите страни. Китайският първи дипломат се спря и на дълговите проблеми в Европа, но отбеляза, че Пекин продължава да подкрепя еврото.

Италианската прокуратура разследва две от водещите международни рейтингови агенции след жалби на потребителски организации за сътресенията, които оценките на агенциите предизвикват на финансовите пазари. Иззети са документи, свързани с разследване срещу “Мудис” и “Стандард енд Пуърс”. Разследването е започнало преди няколко месеца, съобщиха властите в южноиталианския град Трани. “Мудис” заяви, че сътрудничи на властите. “Стандард енд Пуърс” посочи, че обвиненията са неоснователни.

По БТА

Публикувана на 08/05/11 21:45 http://e-vestnik.bg/12396/koy-tlaska-sveta-kam-nova-retsesiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване