08/05/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Смирението на Мубарак

Висш египетски военен подвърждава оставката на Мубарак. Снимка: от тв екрана

Макар египетските вестници от месеци да пишат подробности за ареста на Хосни Мубарак, за разпитите и обвиненията в убийство и корупция срещу него, мнозина тук се съмняваха, че някога ще видят бившия президент в съдебна зала. Някои мислеха, че генералите, които го свалиха от власт, никога няма да позволят на своя стар брат по оръжие да се подложи на унижението на съдебен процес. Други подозираха, че 83-годишният бивш президент, за когото се смята, че страда от рак на стомаха, ще умре удобно, преди да бъде докаран пред съдията.

Така че за мнозина египтяни първите телевизионни кадри, показващи как Мубарак е внесен в клетка в съдебната зала в Кайро на болнично легло, облечен в бяла затворническа униформа, и изслушва обвиненията, които могат да му донесат смъртна присъда, бяха шокиращи.

Някои бяха ужасени от спектакъла, който смятат за “позор” и знак на неуважение към патриарха, управлявал Египет 30 години. “Бихте ли изправили баща си пред съда?”, попита келнер в ресторант в центъра на Кайро. Мнението му обаче вероятно споделят малцинство от египтяните. “Този процес показва, че никой не е над закона”, каза клиент на бензиностанция от другата страна на улицата. “Дори не е необходимо да изпълняват присъдата. Само да го видиш в клетката е достатъчно”.

Президентът изглеждаше немощен, но съсредоточен. Той се представи пред съда - “Господине, аз съм тук”, изречение, което вече може да свалите от мрежата като мелодия за позвъняване на телефона - и отхвърли отправените му обвинения, че е одобрил стрелбата срещу демонстранти и е извлякъл незаконна печалба от продажбата на природен газ за Израел и други бизнес транзакции. Синовете му Аля и Гамал, които също са подсъдими, бяха застанали до него, сякаш за да го предпазват.

Заседанието вчера се занимаваше предимно с процедурни въпроси и делото бе отложено за 15 август. Може би предстоят драматични моменти. Адвокатът на Мубарак Фарид ад Диб предизвика вълнение, когато поиска фелдмаршал Мохамед Тантауи, началник на военната хунта, управляваща сега Египет, да бъде призован за свидетел - намек, че защитата на бившия президент може да се опита да представи военните като съучастници в предполагаемите престъпления на Мубарак и че поемането на контрола от армията през февруари не представлява съвсем ясно скъсване с миналото.

Египтяните, гледащи процеса по телевизията, се изумиха, когато видяха как бившият вътрешен министър Хабиб ал Адли, обвинен заедно с Мубарак, че е одобрил убийството на демонстранти, се усмихва и се ръкува с висшите полицейски служители, които трябваше да го охраняват. Членове на младежките групи, които организираха януарските протести, са разтревожени, че процесът ще отслаби натиска върху Върховния съвет на въоръжените сили - орган от 19 генерали, който играе роля на колективно президентство - да преразгледа институциите от епохата на Мубарак и най-вече омразната полиция.

Макар да се смята, че загиналите по време на януарския бунт са над 800, само неколцина полицаи са призовани пред съда, а активисти казват, че някои от най-жестоките командири от силите за сигурност продължават да заемат работните си места. Неуспехът на генералите да прочистят полицията бе едно от основните възражения на демонстрантите, които започнаха дългосрочен протест на централния площад Тахрир в началото на юли.

Два дни преди Мубарак да се яви пред съда, войници и бронирани машини разпръснаха протеста на Тахрир. Те бяха приветствани от местни търговци и шофьори, на които им бе дошло до гуша нарушаването на търговията и трафика в центъра на града. Генералите може да се надяват, че процесът срещу бившия президент ще уталожи революционните недоволства, ще допринесе за нормализиране на положението и ще намали апетита на хората за улични демонстрации. Семейство Мубарак и техните адвокати ...

Публикувана на 08/05/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12393/smirenieto-na-mubarak/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване