08/06/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

“Бог мрази всички ни” - роман от телевизионен герой

Ханк Муди (в ролята - Дейвид Духовни) всъщност е героят от сериала „Секс до дупка” (или Californication). И тъй като той е писател - трябва да има и роман. Това е “Бог мрази всички ни” (Сиела), в който разказвачът, подобно на Муди от сериала, е изпълнен с чувство на отвращение към самия себе си и все пак загадъчно привлекателен, изпаднал от колежа студент, превърнал се по силата на случайността в наркодилър. Неговият бос Папата пуши марихуана с наргиле, има прическа „растафари” и върти забележително организирана и изобретателна нелегална търговия, а сред постоянната му клиентела е баровец от Уолстрийт, мацка със секси блузон от Горен Ийст Сайд и псевдо рок звезда с неустоима приятелка супермодел.

Самотният писател копнее за нещо повече от тъничките, но интимни нишки, които го свързват с клиентите му. За да избяга от отчаяните очаквания на майка си, вечните разочарования на баща си и лудата си бивша приятелка, той се премества в градската мека на амбициозните лентяи - хотел „Челси”, където преследването на похотта го запращат в серия от съвсем добронамерени, но злощастни приключения.

Естествено, романът е написан от “писателя в сянка”  Джонатан Горенстейн, автор на бестселъри за покера, но това не го прави по-малко интересен. Сега очакваме българските издатели да открият и криминалните романи на Ричард Касъл от сериала “Касъл”. Предлагаме откъс от “Бог мрази всички ни” в превод на Жана Тотева.

Схватки с Дафни

Ханк Муди

Дафни обичаше скоростта. Не в общоприетия смисъл; тя рядко превключваше раздрънканата си Хонда Сивик по-нагоре от трета скорост. За Дафни състезанието се провеждаше в коридорите на ума й, дълги и преплетени като лабиринт, и момичето се нуждаеше от нещо стимулиращо. Кокаин, когато можеше да си го позволи, а когато не можеше - средства за отпушване на носа, подсилени с ефедрин. Но не съм я виждал по-щастлива от онези моменти, в които получаваше пратка със Simpamina, очевидно италианският вариант на „седемдесет и два часа непрекъснат секс, рокендрол и изпълнение на слугински дейности, извършвани с маниакално „густо”.

Последвани незабавно от четири часа параноични халюцинации, яростни спорове за безсмислени дреболии и, по време на последната ни седмица заедно, два опита за самоубийство, доукрасени с нападения, извършени със смъртоносно оръжие.

Запознах се с Дафни, когато се върнах в университета - отчаян второкурсник, нуждаещ се от някаква нова работа. Летните ми планове да почиствам масите на снобите в кънтри голф клуба „Хемпстед” се бяха сринали, когато се опитах да мина през една витрина с голф-количка, летяща с пълна скорост. Пасажерката ми - шаферка с подстрижка в стил Стиви Ник, която само преди няколко минути бях оправил с пръсти зад спортния магазин, закъсняваше за тоста, който трябваше да произнесе на сватбата от другата страна на витрината.

Последвалата експлозия на стъкла доведе до разтърсващ финал на това, което до момента се беше изразило в брилянтно изпълнен полет през бункерите на тринайсета дупка, с импровизираната помощ на половин бутилка „Столичная” и в разгорещено преследване от охраната на игрището, като междувременно пръстите на шаферката не спираха да шарят по дюкяна на панталона ми. Отървахме се почти без драскотина благодарение на брониращите свойства на водката, а приказките за съд по бързата процедура си останаха само приказки. Но работата ми вече беше в историята.

Прекарах остатъка от лятото като безработен трън колективния задник на родителите ми. Когато се върнах в училище, отговорих на обява в студентския вестник: кетъринг по банкети. Започнах интервюто със сериозно редактиран разказ на моя опит в кънтри клубовете, но по настояване на интервюиращата - перхидролна блондинка малко над двайсетака, пънк-рокерка и диджей на съботно-неделното радио на колежа, с убийствена усмивка - аз продължавах да добавям още и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване