08/18/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ана Хазаре - новият Ганди вдига Индия срещу корупцията

в. Дейли телеграф

Ана Хазаре провежда гладна стачка пред портрет на Ганди. Снимка: личен сайт

Улиците на Индия са задръстени от хора, излезли на кръстоносен поход срещу корупцията. Стените са облепени с лозунги с антикорупционни призиви. Миналата седмица в Делхи един от афишите гласеше: “Аз подкрепям идеята за свободна от корупцията Индия, а вие?”. Кой няма да се съгласи с това? Това е нещо като високопарно политическо изявление от сорта на: “Аз се боря за справедливост, а вие?”, предназначено по-скоро да сложи край на дебата, отколкото да го насърчи.

Заради категоричността си този лозунг приляга на изненадващо успешната кампания на Ана Хазаре, преродения Ганди, който внесе смут в правителството със своите гладни стачки. Седемдесет и четири годишният Хазаре вчера беше освободен от затвора Тихар в Делхи. Той отказваше да го напусне, докато не получи по-нататъшни отстъпки. Така той си тръгна от затвора днес, едва след като получи разрешение от властите за 15-дневна гладна стачка в градски парк. Властите се бяха оказали в абсурдна ситуация, в която нямаше как да победят.

Нетърпението на средната класа

От 90-те години досега Индия се променя по-бързо в сравнение с който и да е период от историята си. БВП на страната се удвои само за едно десетилетие. Частичното освобождаване на икономиката от оковите на държавния контрол, упражняван с помощта на “лицензионния радж” (или “лицензионното управление” - сложен бюрократичен механизъм за издаване за разрешителни за започване на бизнес в сила в Индия от 1947 до 1990 г.), даде тласък на икономическата и социалната трансформация.

За разлика от Китай, който зависи от износа на стоки, индийският икономически възход и бързият годишен икономически растеж от 8 процента се дължат на вътрешното увеличение на разходите и на потреблението. Милиардерите са в изобилие в Индия, въпреки че стотици хиляди индийци все още са в капана на безнадеждна бедност. Но може би по-важното в дългосрочен план беше появата на една амбициозна и утвърждаваща се средна класа.

И тази нова средна класа е нетърпелива. Тя не се интересува особено много от конституционните тънкости или условности. Тази средна класа видя как други, по-малко привилегировани социални групи, извоюват политически отстъпки чрез демонстрация на сила по улиците.

Неработещи институции

Веднага след независимостта на Индия през 1947 г. много от институциите на модерната държава бяха новоучредени. Други институции, съществували през колониалния период, бяха адаптирани към изискванията на новото време. Някои от тях заработиха добре, други не. През двете десетилетия на либерализацията на индийската икономика тези институции доказаха, че не могат да се справят с бързото темпо на промените. Полицията и Централното бюро за разследване често пъти се оказват некомпетентни или корумпирани. Съдебната система е отчайващо бавна. Почти една трета от постовете по висшите ешелони на съдебната власт са незаети.

На държавно или на национално ниво основният механизъм за преследване на корупцията не работи както трябва. През последните години правителството също пострада от обвинения за корупция. Те бяха отправени срещу него заради договорите за организирането на игрите на Общността на нациите, на които Индия беше домакин през 2010 г., заради издаването на лицензии на мобилни оператори и заради разрешенията за изграждането на жилищен блок за вдовиците на военни, загинали във войната - всичките възложени на армейски командири или на хора, близки на политическия елит.

Простото послание на един “самотен ездач”

Индийските политици, много от които са деца на други индийски политици, не успяха да развият или утвърдят реформите от началото на 90-те години. Не беше въведено ефикасно законодателство, което да промени нещата. И точно този провал породи готовността на хората да подкрепя един “самотен ездач”. Индийците са наясно с всекидневните проявления на корупцията. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване