08/18/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ се отказва от даренията за изборите

Националният предизборен щаб на партия ГЕРБ за местните и президентските избори инициира вчера отказ от дарения като начин за събиране на средства. Щабът, който се оглавява от Цветан Цветанов, предлага на Изпълнителната комисия „в рамките на кампанията за местните и президентските избори от 24 септември до 30 октомври, националните структури на ПП ГЕРБ да се откажат от всякакви дарения“. Посочва се, че това ще даде възможност за провеждането на прозрачна и открита предизборна кампания както на кандидатите за кметове и общински съветници, така и на президентската двойка.
Предлага се също така по време на кампанията, спазвайки разпоредбите на Изборния кодекс и Закона за политическите партии, ежеседмично на сайта на ГЕРБ в Публичния регистър да бъде оповестявана информация за разходите в предизборната кампания.
Инициативата идва буквално дни след като Цветан Цветанов сложи край на острата публична полемика за даренията към МВР, като забрани с изрична заповед всякакви частни дарения.
Депутати от БСП коментираха неофициално, че инициативата на ГЕРБ е популистка и възможна единствено на голямата държавна субсидия, която партията получава. Те посочиха, че въпросът за финансирането на предизборните кампания с дарения много точно е регламентиран от Изборния кодекс, приет именно с гласовете на управляващото мнозинство.
Това е предизборно вдигане на шум, каза и Радан Кънев от националното ръководство на ДСБ. Той също се позова на законовата регламентация, като допълни, че няма нито една разумна причина която и да е партия да се отказва от даренията, постъпили в размер и по начин, съответстващ на Изборния кодекс.
Посочвайки същите мотиви – прозрачна и открита кампания – независимата кандидатка за президент Меглена Кунева обяви, че ще разчита единствено на финансиране от спомоществователи. В сряда от нейния прес-офис обявиха, че “за първи път предизборна кампания ще се финансира само чрез публично набрани и напълно прозрачни дарения”.
Самата Кунева неведнъж е казвала, че се явява на изборите като граждански кандидат, защото не иска да е зависима от партийна централа и да ползва държавни бюджетни средства под формата на субсидии, каквито получават кандидатите, издигнати от партии и коалиции.
При обявяването на кандидатурата на Кунева от нейния екип обясниха, че тя ще се финансира по модела на американския президент Барак Обама. В кампанията за първия си мандат през 2008 г. Обама набра рекордните 750 млн. долара от малки дарения, идващи от нови и млади избиратели, вдъхновени от посланията му за надежда и промяна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване