08/18/11 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Започва съдебна битка между НЕК и "Атомстройекспорт"

Националната електрическа компания е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж, с което иска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото, заведено от „Атомстройекспорт“ срещу нея за 58 млн. евро, съобщиха от обществения доставчик. Според руската компания такава е сумата на произведеното ново оборудване за АЕЦ „Белене“, което не е платено от НЕК. В отговор българската компания посочи, че изпълнителят на АЕЦ „Белене“ не е изкупил старо оборудване от площадката, чиято стойност заедно с лихвите е 61 млн. евро. В следващите дни НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж, като едновременно с това компанията ще подготви документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева. Искът за 61 млн. евро ще бъде депозиран през септември.
От компанията обясняват, че са били принудени да направят тази стъпка, тъй като на 16 август е изтекъл срокът на предложението от НЕК, в който „Атомстройекспорт“ трябваше да оттегли иска си срещу българската електрическа компания. Заедно с това НЕК е предложила на „Атомстройекспорт“ да се уредят претенциите между страните, а до края на септември да се изработи график за уреждане на взаимните финансови претенции, се казва още в предложението на НЕК. Заведеният от «Атомстройекспорт“ арбитражен иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ «Белене» като цяло, се казва още в писмото на компанията до руската страна. Оттеглянето на иска на база на предложенията на електрическата компания щеше да бъде доказателство, че руската страна има интерес от по-нататъшното реализиране на проекта.
Сформираните на 13 юли 2011 г. финансови работни групи ще продължат работата си, се казва още в съобщението от НЕК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване