08/18/11 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Испания посрещна папата с бурни протести

Папа Бенедикт XVI пристигна в Испания, за да се включи в католическия Фестивал на младежта, посрещнат от бурни протести, съобщи в. “Ел Паис”. На летището в Мадрид го чакаха крал Хуан Карлос и кралица София.
Хиляди гневни испанци заляха централните улици на Мадрид, за да изразят несъгласие с посещението на папата. То ще струва на данъкоплатците 70 млн. евро в момент, в който правителството орязва социални разходи.
Според организаторите на протестите – неформалната група “Възмутените”, от сряда вечерта до пристигането на Светия отец в четвъртък в демонстрациите са се включили повече от 20 000 души. Местните власти взеха извънредни мерки за сигурност – мобилизирани са над 10 000 полицаи, разположени на ключови обекти в столицата. При опит на демонстранти да преминат огражденията избухнаха ожесточени сблъсъци със силите на реда, в резултат на което бяха ранени най-малко 11 души, а други осем са задържани. Някои от улиците близо до централния площад “Пуерта дел сол” приличаха на бойно поле.
“Възмутените” недоволстват и от факта, че за всички участници в близо 300-те събития, организирани от църквата, общината е осигурила шестдневни карти за градския транспорт на символични цени.
Демонстрантите не се успокоиха, въпреки че говорител на правителството им обясни, че посещението на Бенедикт ХVІ се плаща от дарения на поклонници и спонсори, а държавата ще спечели много повече пари от визитата, отколкото ще похарчи. За събитието са пристигнали 1,5 млн. поклонници от 190 страни, което според очакванията ще влее в държавната хазна над 100 млн. евро.
В Барселона се проведе демонстрация на хомосексуалисти, които се целуваха в знак на протест срещу изказванията на папата, че единствено любовта между мъжа и жената е стабилна основа на човешкия живот.
След пристигането си папата поздрави испанците и заяви, че целта на визитата му е евангелизация на младото поколение и създаване на единна духовна общност в разделена Европа, съобщи в. “Мундо”.
Кулминацията на Фестивала на младежта ще бъде в събота и неделя. Очаква се днес папата да се срещне с премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, чието правителство предприе реформи, срещу които църквата се противопоставя. Кабинетът планира облекчаване на процедурата за развод, намаляване на ограниченията за аборт, легализиране на еднополовите бракове и разрешаване на гей двойките да осиновяват деца.
Голяма част от испанците настояват за пълно отделяне на църквата от държавата.
Специално за папската визита 103-годишната монахиня сестра Тереса наруши отшелничеството си, за да го види на живо. Тя е постъпила в женски метох, близо до Мадрид, през 1927 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване