08/18/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Италианци крият данъци - 120 милиарда евро на година

Ройтерс

Неотдавна появила се реклама по италианската телевизия нарича паразити хората, които избягват да данъци, и ги сравнява с чревни бактерии. Но отчаяно нуждаещото се от пари правителство би трябвало да положи много повече усилия, за да се справи с една от най-ендемичните болести на италианската икономика.

Премиерът Силвио Берлускони бе принуден да прокара със силови средства мерки за икономии в размер на 45,5 милиарда евро, за да успокои пазарите, разтревожени от натрупания от Италия дълг. В същото време правителството обещава да се справи с укриването на приходи на обща сума около 120 милиарда евро на година - или близо три пъти повече от размера на предвидените икономии.

Въпреки някои символични мерки, предвидени в правителствения пакет за съкращаване на дефицита, например задължителното деклариране пред данъчните власти на всяко плащане в брой над 1500 евро, критиците на правителството са секпитчни, че някой някога ще потърси отговорност на онези, които укриват приходи и не плащат данъци.

Доказателствата за съществуването на проблема с укриване на данъци са анекдотични. Тази седмица данъчните власти обявиха, че в десет от проверените крайбрежни заведения близо до Рим са били регистрирани приходи в размер на 86 хиляди евро годишно, докато обявените пред данъчните власти са едва 18 хиляди евро.

Профсъюзът, който представя собствениците на крайбрежни заведения веднага внесе оплакване. “Не могат да се изчисляват приходи според броя на плажните чадъри”, заяви представителката на профсъюза Даниела ди Ренцони. “И ако барманите са толкова ангажирани, че забравят да издадат касова бележка, това в никакъв случай не трябва да се третира като опит да се избегне плащането на данъци”.

Асоциацията на данъкоплатците Contribuenti.it, която се стреми да стимулира спазването на фискална дисциплина, твърди, че броят на италианците, които се опитват да си отворят банкова сметка или да ангажират сейф в трезорите на банки в Швейцария и Люксембург - две страни, в които се прилагат строги банкови закони - от юни се е увеличил със седем на сто.

“След като правителството започна в началото на лятото да говори за затягане на коланите, много хора се разтревожиха и започнаха да изнасят парите си в чужбина”, заяви заяви председателят на асоциацията Виторио Карломаньо в интервю за Ройтерс.

“Свидетели сме на тенденция, която преди бе характерна само за много богатите, които пресичаха границата за да скрият парите си, и която вече обхваща и средната класа. Прагът бе смъкнат от 2 милиона на 500 хиляди евро”, подчерта той.

Коментатори твърдят, че петпроцентният “данък солидарност”, който се предвижда в пакета за бюджетни икономии и ще се прилага спрямо приходи над 90 хиляди евро, ще засегне едва един процент от населението, тъй като повечето самонаети италианци, дори богатите, декларират много по-малки суми.

Според данни на министерството на икономиката от 2009 г. половината от италианските данъкоплатци декларират под 15 хиляди евро. Данъчните декларации показват, че адвокатите печелят средно по 46 700 евро, а архитектите - по 29 500 евро на година.

“Какво стана с мерките в бюджета за премахване на данъчните измами? Вярно, че в Италия тази битка продължава вече 20 години почти без резултат, но това не е основание битката да спре”, писа в редакционна статия ляво ориентираният вестник “Република”.

Някои икономисти са на мнение, че италианските правителства по принцип предприемат само символични мерки срещу данъчните измами, тъй като тази практика е толкова широко разпространена в страната, че такива мерки биха им донесли само загуба на гласове.

Лишаването от свобода за неплащане на данъци е нечувано за Италия, освен това министърът на икономиката Джулио Тремонти предприе поредица от амнистии, резултатът от които е обратен на очакваното от мерките за борба с данъчните измами.

Последната данъчна амнистия през 2009 г. донесе на хазната над 80 милиарда евро, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване