08/18/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

ОНД в период на полуразпадане

Светлана Гамова, Сохбет Мамедов

Общността на независимите държави (ОНД) предстои да отбележи 20-годишен юбилей, но вместо парадни рапорти ще се наложи да брои поредните загуби. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев няма да участва в срещата на върха на Общността, насрочена за 2 и 3 септември в Душанбе. Като причина се сочат неуспешните преговори за Нагорни Карабах, проведени от Алиев с Дмитрий Медведев в Сочи на 9 август.

Експерти виждат в тази стъпка сигнал, насочен към Москва: партньорите на Русия престават да я разглеждат като посредник за уреждане на конфликти. Нещо повече, в някои братски столици я обвиняват, че разпалва търговски войни, за да наложи изгодни за Кремъл икономически и политически компромиси. Такива мнения се изказват предимно в държавите от ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова). Текущата година, провъзгласена за Година на ОНД в страните от Общността, не бе от най-успешните. Особено в сферата на интеграцията, която бе предвидено през това време да се разшири отвъд Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

“Путин фактически блокира договора за свободна търговия, който всъщност бе целта на всички държави от ОНД. Без него всички останали програми на Общността - варианти за взаимопомощ в различни области, ни карат да се запитаме: защо е всичко това? Нещо особено актуално за Украйна, където днес се говори, че “Газпром” ни готви поредната газова война и ни тласка да влезем в Митническия съюз”, отбеляза пред “Независимая газета” Сергий Толстов, директор на киевския Институт за политически анализ и международни изследвания.

Според него, Виктор Янукович няма да последва примера на Илхам Алиев и директно да откаже участие във форума в Душанбе. Но ако се запази онзи стил в отношенията, който използва Москва в диалога с партньорите си от ОНД, президентът на Украйна ще намери много други начини, за да избягва лидерските срещи на Общността. “Факторът, че ОНД може да бъде използвана като терен за смекчаване на противоречията между членките й, вече спира да действа”, каза Толстов.

“Това, че Алиев се реши на подобна стъпка, е зле за Русия. Защото тя губи образа на посредник в очите на партньорите си и добива друг - образа на лобист за Армения. Това, че го прави тъкмо Алиев - предпазлив и умен политик, показва (от позициите на самия Алиев) докъде са го докарали. Жалко и за ОНД, която посреща своята 20-годишнина без Грузия”, коментира Алексей Малашенко, експерт от Московския център “Карнеги”.

“Тази стъпка на Алиев е потвърждение за недееспособността на ОНД. Доказват го постоянните търговски войни и междудържавни конфликти в нейните рамки”, каза Малашенко пред “Независимая газета”. Новината, че азербайджанският лидер няма да участва в предстоящия лидерски форум на ОНД, пристигна вчера и предизвика ред въпроси. Главно защо официален Баку, потвърдил първоначално участието на Алиев, три дни по-късно внезапно променя своето решение. Коментар от официални източници засега няма.

Това бе повод за предположения, че демаршът на Алиев се дължи главно на последните събития в преговорния процес във връзка с арменско-азербайджанския конфликт за Нагорни Карабах. Говори се, че Баку е недоволен от позицията на посредниците, по-специално от нежеланието им да упражнят натиск върху Армения, която почти от 20 години окупира седем от най-големите и значими в икономически план райони на Азербайджан.

“Азербайджан не игнорира срещата на върха на ОНД и ще бъде представен там на високо равнище - от министър-председателя Артур Расизаде. Не бих се учудил, ако по този начин постъпят и лидерите на други някои страни от ОНД. Това не се случва за пръв път, тъй че няма смисъл да се драматизира положението”, заяви за “Независимая газета” известният политолог Расим Мусабеков, член на външнополитическата комисия в азербайджанския парламент.

Според него, “не само неформалните, но дори и официалните срещи ...

Публикувана на 08/18/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12488/ond-v-period-na-polurazpadane/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване