08/18/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Спадът в строителството в Европа удари 16-месечен рекорд

Строителството в ЕС и еврозоната през юни отново отчита сериозен спад, показват данните на Евростат. В еврозоната строителната активност през шестия месец на годината е намаляла с 1,8% на месечна база и с 11,3% на годишна. В целия Европейски съюз тя пада с 1,3% за юни спрямо май, като на годишна база понижението е 8,1%. Годишните понижения и за групата на 27-те, и за валутния съюз представлява 16-месечен рекорд по спад.
През май в страните, използващи еврото, секторът отчете повишение с 0,1 на сто, а в ЕС нивата останаха стабилни, което даде глътка оптимизъм. Данните за юни обаче отново сгъстиха облаците за възстановяването на Европа. Експертите от Евростат отичтат, че сред държавите членки, за които има налични данни за юни 2011 г., строителната продукция намалява в седем и е нараснала в шест страни спрямо май. Статистиката отново потвърждава, че месечните ръстове, които се отчитат, все още не се превръщат в тенеденция и бизнесът продължава да изпитва проблеми и несигурност. През юни най-сериозни проблеми е имало в строителния бранш в Словения (-11,9%), Унгария (-5,5%) и Германия (-4,5%). Най-голям ръст пък е отчетен в Обединеното кралство (3,8%), Словакия (2,0%) и Португалия (1,7%). Сградното строителство е спаднало с 1% в еврозоната и с 1,4% в ЕС-27, след ръст от 0,3% и в двете зони през май. Гражданското строителство пък се е забавило с 2,7% в еврозоната и с 0,8% в ЕС-27.
На този фон цифрите за България са дори оптимистични - строителната продукция е намаляла с 0,5% спрямо май, когато беше отчетен ръст от 4,9%. Спрямо същия месец на миналата година понижението е с 2,6%, което е най-ниският спад от началото на 2011 г., отчитат от Евростат. През юни спрямо същия месец на изминалата година намаления в строителния сектор са отчели десет страни от ЕС, а ръст едва четири. Най-сериозен спад според експертите има в Испания (-43,7%), за последните шест месеца това е най-голямото понижение при строителството в четвъртата по големина икономика в Европа и е рязко обръщане на тенденцията от последните три месеца. В Словения строителството е намаляло с рекордните за последната година 35,9%, а в Румъния понижението е с 10%. През май северната ни съседка за първи път от началото на кризата успя да постигне ръст от 3,5%.
Данните за строителство в Европа не подминаха и еврото, което вчера отчете сериозен спад.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване