08/24/11 16:46
(http://www.klassa.bg/)

НЕК работи по цени на договаряне

НЕК печели повече от цените на вътрешния пазар, защото изнася навън на по-ниски цени електроенергията си. Затова е добре да придобие дялове от регионални енергийни компании и да кандидатства за търговски лицензи, посъветва вчера пред сайта 3Е зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.
Така енергийната ни компания ще печели повече без съмнение, дори и преди да построи АЕЦ „Белене“ или някоя друга нова мощност.
Другият вариант е общественият доставчик да съсредоточи усилията си върху вътрешния пазар, на който продава основната част от тока си по регулирани от ДКЕВР (защитени) цени. Друг е въпросът кой кого и от какво защитават тези цени. Защото и гръцката РРС, и турската ТЕАШ плащат на НЕК по-малко пари за киловат електроенергия, отколкото плаща всеки български потребител. Оправданието за това е, че турската и гръцката компания също продавали тока по-скъпо, а тези цени били на едро. И са в подкрепа на нечия друга икономика, не на българската.
Да не говорим, че колкото мегавата купи гръцката РРС от НЕК, горе-долу толкова изнася и за Италия. На цени по договаряне.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване