08/24/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Опасната игра на Виктор Янукович с Русия

сп. Огоньок

Съдебният процес срещу Юлия Тимошенко, провалът на преговорите с руския президент Дмитрий Медведев - всичко това сочи, че Виктор Янукович вече няма да е “наше момче”. Надлъгването с взаимни отстъпки с Украйна приключи. Какви са новите правила на играта?

Външните наблюдатели бяха свикнали да гледат на Украйна през една и съща призма, виждайки в нея поле на геополитическа битка между Русия и Запада, някаква междинна (макар и доста голяма) територия, разкъсвана от разнопосочни вътрешни борби. Съответно смело разпределяха и местните политически сили по черно-белия принцип: едните са за сближаване с Русия, другите - за евроатлантическа интеграция.

Съдът над Юлия Тимошенко озадачи любителите на прости схеми. Юлия Владимировна е символ на омразната за Москва оранжева революция, а я съдят точно хората, яростно подкрепяни тогава от Москва - напук на нея. Подтекстът на процеса обаче явно е антируски. От всичкото многообразие на упреците, които би могло да се отправят към бившата премиерка, бе избрана тема, свързана с Русия и криеща потенциален голям конфликт: уж несъстоятелната договорна база в газовата сфера.

Киев се кани да оспори договорите с Москва, подписани от Тимошенко през 2009 г., и да направи съответните постъпки на Запад. Западът на свой ред остро критикува съдебния процес и ареста, избягвайки да осъжда въпросните договори: последното, което би желала Европа в разгара на икономическата криза, са нови руско-украински енергийни войни. Затова пък Русия - нещо твърде рядко, извиси глас в унисон с Вашингтон и Брюксел: не толкова в защита лично на Тимошенко (у нас не е прието да го правим), но срещу опита да бъдат преразгледани сключените от нея договорености. Общо взето, всичко се обърка, как да схванеш кой сега е наш, а кой не е…

Украинските политици по навик въвличат в това сражение всички, които успяват да въвлекат. Изходът от битката е трудно предсказуем. Сега вече нито властите, нито Юлия Тимошенко не бива да отстъпват - това е въпрос на принцип. При всяко положение Виктор Янукович заслужава благодарност. Той може би ще излекува най-накрая руския елит от вечния му стремеж да търси в някоя съседна страна “свои” и да се опитва да залага на тях.

Украйна е независима от 20 години и през това време свикнахме Киев постоянно да маневрира между Изтока и Запада с цел да заздрави своите позиции - най-вече пред Русия, но също и пред Европа. Изключение бе периодът, когато управляваше Виктор Юшченко. Дошъл на власт при извънредни обстоятелства, третият президент на страната съответно реши, че с едно рязко усилие може да се укрепи от другата страна на барикадата.

Както знаем, не сполучи изобщо - и Янукович на пръв поглед се бе върнал към тактиката на Леонид Кравчук и на Леонид Кучма. Сиреч да не дразни Русия безцелно и същевременно да налучква пътя, водещ към Европа, но по възможност да извлича преференции и от двете страни.

Така е било може би единствено в началото. Повратен момент е станало вероятно подписването на Харковските споразумения миналата пролет - създадено бе впечатлението, че пробивът е налице и оттук нататък ще се развиват съвсем други отношения. Обаче стана ясно, че сделката “флот срещу газ” не е била начало на подем, а апогей, след който връзките увиснаха, а после взеха да деградират.

Всички несбъднати очаквания в крайна сметка водят към по-лошо отпреди. И в този случай също. Русия е разочарована, че никой от обявените тогава проекти за интеграция изобщо не е помръднал. Украйна пък дори се чувства страхотно излъгана в цената - Черноморският флот е в Крим за десетилетия напред, а газовите договори от 2009 г., макар и с намаление, са непоклатими като скала.

Сблъсъкът около делото срещу Тимошенко рязко намали полето за маневри ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване