08/24/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Продажбата на храни с изтекъл срок да стане престъпление

Има случаи, при които в България се внасят храни от други европейски страни с изтекъл срок на годност, пакетират се у нас и се продават в търговската мрежа, което е изключително опасно. Да не говорим, че дори децата се хранят с продукти с изтекъл срок на годност и с неизяснен произход. Само от 13 до 20 юли тази година сме направили проверки в детски лагери и там, където децата се хранят, сме забранили и бракували 440 килограма хранителни продукти, включително 150 яйца. От началото на лятото сме иззели и бракували от търговските обекти над 3 тона хранителни продукти с изтекъл срок на годност.
Затова аз инициирах промяна в Наказателния кодекс това да може да се криминализира, защото все по-често се случва. Считам, че след като някой съзнателно предлага храни с изтекъл срок на годност, това е извършване на престъпление. И тъй като към момента в Наказателния кодекс е разписано в чл. 350, че може да се повдигне обвинение на нарушител, който след предлагане на подобна е довел клиента си до смърт. Аз лично съм го тествал. След като един нарушител, който многократно беше нарушил закона, беше даден на прокуратурата, водеше се следствие и се оказа, че нямаме основание за обвинение, след като няма трайни последствия при потребителите. Докато не е доказано, че вредата е от определен продукт, ние няма как да повдигнем обвинение към този нарушител.
А сега, когато е разписано, че всеки, който съзнателно предлага храни с изтекъл срок на годност, извършва престъпление, може да бъде повдигнато обвинение. И тогава мисля, че нещата ще си дойдат на мястото.

Браншът е за такива мерки

Според мен лоялните търговци, коректните са за такава мярка. Мисля, че хората го разбират, потребителите го разбират и го искат. Наистина наказанията трябва да бъдат драстични и всеки, който злоупотреби, който се опита да престъпи закона, съответно трябва да си получи и наказанието. Защото, пак казвам, има доста случаи. Една глоба не е достатъчна.
Тъй като, ако погледнем схемата за all inclusive, в момента вериги казват на доставчици примерно на хляб, че при доставката от една верига на 3000 хляба 5 процента остават нереализирани продажби, които не се заплащат. Но 5 процента от 3000 това са 150 хляба. Ако те са с изтекъл срок на годност или пък с нарушена опаковка, трябва да отидат в екарисаж или пък трябва да отидат за храна на животни. Но фирмата казва - ние искаме да видим къде е отишъл този хляб. И тези вериги предоставят един протокол, в който е разписано, че този хляб те са го изхвърлили в кофата за боклук, което е несериозно.
Тук проблемът е, че е невъзможно всяко едно малко магазинче да сключи договор с екарисаж, а и то трябва да бъде обслужено. Затова ние искаме в наредбата да е разписано, че в общините ще има междинни складове, където се изтегля тази продукция Такъв склад има в София, а след това оттам вече отива на екарисаж. Другият вариант е да имат договори за осигуряване на храна на животни. Примерно хлябът с изтекъл срок на годност да бъде предаден в някаква свинеферма. А този хляб може би е отишъл на all inclusive.

Малките хотели – без all inclusive

Друг е въпросът, че малките хотелчета с по две и три звезди не би трябвало да предлагат all inclusive. Точно в такива обекти нашите проверки констатираха храна за all inclusive, за три хранения, между 3 и 5 лева. Всеки може да си направи извода за какво става въпрос. Това не е формулата България да бъде водеща туристическа дестинация. Ние, като агенция по безопасността на храните, можем и ще разпишем каква гама продукти трябва да се предлагат. Тези, които нямат възможност, няма да предлагат такъв тип услуга.


* Пред съвместното предаване на радио Дарик и БНТ „Денят започва с Витамин"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване