08/24/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

С дъщерни дружества в чужбина НЕК може да печели повече

Националната електрическа компания (НЕК) да придобие активи от енергийни компании в Югоизточна Европа и да се превърне в сериозен играч в региона. Това предлага зам.- председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Валентин Николов. Общественият доставчик може да закупи дял от гръцката енергийна компания PPC, заяви той пред енергийния портал 3Е. Той даде за пример компанията от Гърция, защото заради кризата там се продават активи, които могат да бъдат придобити на по-ниска цена, и НЕК може да се възползва от ситуацията. Според Николов българското дружество може да продава по-скъпо електроенергията си зад граница, ако в региона се създадат дъщерни дружества на НЕК, които да получат лицензи за търговия в съответните страни.
Държавната компания вече има подобно предприятие – НЕКО. То е 50% собственост на НЕК, а другата половина се държи от гръцката компания „Копелузос“. Дружеството планираше да построи вятърен парк у нас за 34 млн. евро в района на Кресна. Компанията бе създадена през 2002 г. с идеята да навлезе на гръцкия енергиен пазар, като това до момента не се е случило.
Според депутата в момента НЕК изнася тока по-евтино в сравнение с цената, по която го продава в България. В момента Гърция купува ток от НЕК и го изнася в Италия. Ако се създадат дъщерни дружества, ще бъдат премахнати посредниците в търговията, смята депутатът.
Експерти разкритикуваха идеята на Николов, като изтъкнаха, че НЕК може да купи незначителен дял заради ограничения паричен ресурс, с който разполага. Този дял няма да й позволи да участва реално в решенията на РРС. Те обаче признаха като евентуално предимство покупката на активи на по-ниска цена. „По-важното за НЕК е да предприеме действия за отделянето на Електроенергийния системен оператор(EСО), каквито са изискванията на третия енергиен пакет. Компанията трябва да инвестира в развитие и поддържане на инфраструктурата, за да гарантира сигурността на снабдяването, коментира Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч“. Той допълни, че трябва да бъде решен въпросът, дали компанията ще притежава водни централи и ще участва в строителството на АЕЦ “Белене“.
„Държавата трябва да обяви стратегията си за развитието на компанията, изтъкна Богданов. По думите му до момента правителството не е обявило като стратегическа идеята за покупката на активи от енергийни компании в региона.
Експертът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев също коментира, че финансовото състояние на електрическата компания най-малкото не позволява участието й в придобивания в региона. По думите му ситуацията би била по-различна, ако НЕК е публична компания и е листвана на фондовата борса.
НЕК е част от Българския енергиен холдинг, като се очаква от структурата на дружеството да бъде отделен ЕСО съгласно евродирективите. БЕХ и в момента има активи в чужди компании. Дъщерното дружество на холдинга „Булгаргаз“ преди 3 г. закупи под 1% от акциите на румънската „Трансгаз“. От БЕХ планираха да започнат строителството и на ТЕЦ в Скопие.


Уникална водна турбина инсталират на МВЕЦ „Церово“

Първата булб турбина на Балканския полуостров ще бъде поставена в мини ВЕЦ „Церово“, съобщиха вчера от компанията. Съоръжението ще може да произвежда по 4,5 мвт електроенергия и е част от проекта „Каскада Среден Искър“, според който ще бъдат изградени девет малки ВЕЦ-а в общините Своге и Мездра. Централите се експлоатират от италианската енергийна компания Petrolvilla. Новата турбина е произведена с помощта на български инженери и за конструирането й са заимствани технологиите за работа на вятърни централи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване