08/24/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

След Либия погледите се насочват към бунта в Сирия

Ройтерс

Махмуд Ахмадинеджад и Башар Асад. Снимка: АП/БТА

Падането на либийския лидер Муамар Кадафи вероятно ще фокусира вниманието на Запада към Сирия и насърчаването на протестите срещу президента Башар ал Асад. Рухването на управлението на Кадафи след шестмесечна гражданска война, в която бунтовниците се възползваха от санкциите срещу Кадафи - забранена за полети зона и въздушни удари на НАТО - може би са образец за шестмесечния бунт в Сирия и усилията на Асад да го потуши.

“Международната общност сега ще си помисли, че твърдата намеса в битката [в Сирия] ще е изход от ситуацията”, казва опозиционният деец Луай Хусейн. “Либия окрили Запада и той ще има по-голямо оправдание да се намеси. Но ние отхвърляме каквато и да било военна акция в Сирия.” Хусейн и други дейци на опозицията обаче заявяват, че събитията в Триполи ще възродят надеждите на сирийските демонстранти. “Случилото се в Либия значи много за нас; то означава, че Арабската пролет несъмнено идва . . . и че няма решение за никой проблем без волята на народа”, казва Мишел Кило, изтъкнат представител на опозицията.

Нито една страна не е предложила в Сирия да се действа по същия начин както НАТО в Либия. Но Западът призова Асад да се оттегли и САЩ наложиха нови санкции заради мерките му срещу демонстрантите, вследствие на които според ООН са загинали 2200 цивилни. Сирия е в съюз с Иран и играе ключова роля в Ливан, въпреки че през 2005 г. приключи своето 29-годишно военно присъствие там. Освен това тя има влияние в Ирак и подкрепя въоръжените групировки Хамас, Ислямски джихад и Хизбула.

Непреклонният Асад

В неделя Асад каза, че Сирия няма да се поддаде на външния натиск, който, по думите му, може да се отрази само на “един произведен в САЩ президент и на раболепни хора, които получават заповеди отвън”. “Що се отнася до заплахите за военни действия… такива действия срещу Сирия ще имат по-големи последици [върху тези които ги извършат], по-големи отколкото те могат да понесат”, каза той. Асад реагира на размириците със смесица от реформи и сила. Той даде гражданство на десетки хиляди кюрди, сложи край на извънредното положение в страната и обеща да разреши на други групи, освен неговата партия Баас, да участват в избори.

Анализатори и дейци на опозицията заявяват, че очакват ситуацията в Сирия да се влоши още повече, докато властите засилват репресиите, а протестиращите не се отказват. “След случилото се в Либия смятам, че Асад ще втвърди позицията си относно сигурността”, казва Бумонсеф. “Той смята, че международната конспирация срещу него ще се задълбочи и сега, когато Кадафи е вън от играта, тя ще се насочи към него с пълната си сила… Това е неизбежно.”

Някои активисти на опозицията изразяват опасения, че “краят на играта” в Либия може да засили призивите сред опозицията за въоръжена борба вместо досегашното предимно мирно протестно движение в Сирия. “Боя се, че някои от опозицията, които бързат да сложат край на режима и които ние винаги сме предупреждавали да не следват либийския пример, сега ще кажат, че той е успешен и ще прибягнат до оръжие”, казва Хусейн, който е бил арестуван по време на бунтовете. “Но ние ще се противопоставяме на такива предложения, независимо откъде идват те.”

Разединената опозиция

Движението срещу режима на Асад е разединено. “Въпреки всички събития опозицията остава в плен на дребни неща като личностни разногласия между лидерите й”, казва Кило. Според Бумонсеф с международна помощ опозицията би могла да положи повече усилия да се обедини. “Опозицията ще бъде по-мотивирана. Няма връщане и реформите няма да спрат нищо. Прекалено късно е.”

Окуражени след призивите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване