08/24/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Спасители от БУЛСАР, рискували живота си, бяха наградени

Изпълнителна агенция „Морска администрация“(ИАМА) награди доброволците от неправителствената организация БУЛСАР, които в началото на месеца спасиха 18 души край Созопол. „Агенцията за първи път дава подобни награди“, каза за „Класа“ кап. Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“. „Аз съм изключително благодарен на доброволците за проявения професионализъм в съвместната проведена операция“, допълни той .
„Ние, членовете на БУЛСАР, сме се обрекли да служим на хуманитарната доброволческа морско-спасителна дейност“, заяви кап.д.п. Никифор Герчев, председател на сдружението БУЛСАР, по време на връчване на наградите от ИАМА. Той допълни, че има символично съвпадение на датите, защото вчера бе открит Световният конгрес по морско спасяване в Шанхай. На тази дата се отбелязва и 25-годишнината от гибелта на „Адмирал Нахимов“, кораба, който остави в историята името си с катастрофата с най-много жертви в Черно море, припомни Герчев.
Подготвя се програма за съвместно обучение между доброволческите структури, изпълнителната агенция и морската полиция, съобщи за „Класа“ кап. Църнаклийски. По думите му, за да извърши обучението, е поканен кап. Герчев. Предвижда се първото да бъде проведено в началото на септември, а след това те ще се организират два пъти месечно. От следващата година агенцията трябва да осигури финансиране, с което да се подобри материалната база за морското спасяване. Плановете са доброволните спасители да бъдат екипирани с нови облекла, да им бъдат направени застраховки и да бъде купена допълнителна техника.
„Взаимодействието между БУЛСАР и морските административни структури е много добро“, каза пред „Класа“ и Михаил Заимов от организацията. Според него положението е стабилно, но трябва да се подобрява качеството на комуникацията. Трябва да се изяснят отговорностите на различните звена в морските територии. „Определянето на това, кой ръководи операцията и кой се подчинява, ще подобри работата“, обясни Заимов. Сега сдружението подготвя формирането на два екипа в Созопол, като всеки трябва да е от най-малко от 4 души. „Но все още няма много силен интерес за включване в подобни организации“, обясни Заимов. Той каза, че хората могат да бъдат спокойни, защото има кой да се грижи за тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване