08/29/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

EFG Eurobank и Alpha Bank потвърдиха сливането

Втората и третата по големина банки в Гърция - EFG Eurobank Ergasias (собственик на българската Пощенска банка) и Alpha Bank, потвърдиха сливането си в общо комюнике, цитирано от световните агенции. Alpha ще получи 57,5% от капитала на новата банка, Eurobank 42,5%. Точната сума на участието на катарския фонд не се разкрива. Въпреки това той е определен в комюникето като един от тримата основни акционери заедно със семействата Костопулос (Alpha Bank) и Лацис (Eurobank). Сливането трябва да завърши "до края на годината". Управителният съвет на новата банка ще бъде председателстван от Янис Костопулос (Alpha Bank). Сделката ще доведе до създаването на най-голямата банка в Югоизточна Европа с над 150 милиарда евро активи и около 80 милиарда депозити.
Гръцкият банков сектор се сблъска със сериозни проблеми заради финансовата и икономическата криза в страната. Продължава масираният отлив на депозити, което все повече поставя банките в зависимост от евтиното кредитиране на Европейската централна банка.
Освен това одобрената от лидерите на Европейския съюз замяна на гръцките облигации с отстъпка предвижда сериозни загуби за гръцките банки, които са най-големите държатели на суверенен дълг. В портфейла си Eurobank има 8,7 милиарда евро в гръцки облигации, а Alpha Bank - 5,5 милиарда евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване