08/29/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

"БТ инвест" предлага 100,1 млн. евро за "Булгартабак"

Единственият кандидат за покупката на държавния "Булгартабак холдинг" предложи 100,1 млн. евро за 79,83 на сто от капитала на групата, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В момента в холдинга влизат двете цигарени фабрики в София и Благоевград и преработвателното дружество в плевенското село Ясен. Вчера изтече крайният срок за подаване на обвързващата оферта и внасяне на депозита от базираната в Австрия “БТ инвест”.
При старта на приватизационната процедура книжа за холдинга закупиха "Си Би фемили офис сървис" ГмбХ, Австрия, "БТ инвест" ГмбХ, Австрия, и "Бритиш американ табако" Ltd, Лондон. По-късно от участие в наддаването се отказаха последователно "Си Би фемили офис сървис" и “Бритиш американ тобако“. Това е четвъртият опит за раздържавяване на цигарените фабрики от 1998 г до сега и първият, при който се стига до подадена официално оферта.
Предложението за цена на тютюневия холдинг на „БТ инвест“ е със 100 хил. евро повече от прогнозираните преди две години от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков приходи от 100 млн. евро от приватизацията на цигарения холдинг. На толкова са били оценени и активите на дружеството.
"БТ инвест", в която 75 на сто държи държавната руска Външнотърговска банка, е внесла депозит от 10 млн. евро. В офертата се предлага и изкупуване на 5 хил. български тютюн годишно за период от пет години. Инвестициите през първата година се определят на 2 млн. лева, а през втората година след придобиването на холдинга – на 5 млн. лева.
Очаква се Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се произнесе по офертата и евентуално да предложи сделката за одобрение от надзорния съвет на ведомството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване