08/29/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Инвестиционната активност на Стария континент се забави до €26,2 млрд.

Инвестиционната активност в Европа се забави до 26,2 млрд. евро през второто тримесечие, което е спад от 11,5% спрямо първото, сочи анализ на пазара на бизнес имоти на Cushman & Wakefield. Според разчетите на компанията тази година ще има инвестиции за 133 млрд. евро спрямо 117 млрд. година по-рано.
Майкъл Ридерх, ръководител „Европейски капиталови пазари“ в компанията, коментира, че данните показват огромно забавяне на инвестиционните обеми. Въпреки това според него тримесечните данни не могат да се отчитат като тенденция заради постоянно променящите се икономически условия. Освен това от компанията отчитат, че средното време за сключване на сделка се е удължило заради разширените процеси за одобрение на кредити.
Друг интересен аспект е възстановяването в офис сегмента, който отчита ръст на дейността от 36% през първите три месеца на 46 на сто в края на юни, придружен с ръст на търговията от 10% спрямо спад от 35 на сто за сектора на дребно и 46% за промишлеността три месеца по-рано.
Според Дейвид Хъчингс, ръководител на "Научни изследвания в Европа" в Cushman & Wakefield, икономическата картина е станала по-благоприятна за офис сегмента. Разходите за инвестиции на компаниите се повишават, като в някои градове има растеж и в наемането на персонал. Той уточнява, че докато корпорациите в Европа вече не са в лошо състояние, разходите на потребителите ще продължават да бъдат изправени под натиск и ще се възстановяват по-бавно, отколкото мнозина са се надявали. Инвеститорите са фокусирани върху първокачествените офиси, тъй като гледат да избегнат рисковете и очакват, че ще получат много добра доходност и по-висока възвръщаемост, обясни той.
Aнализаторите продължават да очакват ръст на инвестициите с около 6% тази година в сравнение с 2010 г. Докато лихвите остават ниски, а предлагането на ключови имоти – ограничено, все още има възможност цените им да останат стабилни или дори да нараснат на някои пазари.
Инвестиционната активност в Европа е неравномерно разпределена, като обемите в най-засегнатите от дълговата криза държави – Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, бележат спад от 42% през второто тримесечие, отчитат експертите. В останалата част от еврозоната обаче е отчетен ръст от 6,7% през същия период. От трите най-големи европейски пазара на имоти – Великобритания, Франция и Германия, само Германия отчита ръст на инвестиционния обем през второто тримесечие спрямо предходното, Великобритания – спад, а във Франция остава без изменение. След Германия най-силен интерес има към северните страни, особено към Швеция, Норвегия и Дания, за които се счита, че имат стабилни икономически основи и силен офис сектор. Само за три месеца в този регион е имало инвестиции за 4,4 млрд. евро спрямо 2,4 млрд. през януари-март.
В същото време много нововъзникващи пазари преживяха спад на инвестициите през второто тримесечие. Например в Централна и Източна Европа капиталовложенията в бизнес имоти са намалели от 3,9 млрд. евро на 2,1 млрд. Въпреки това, както и на запад, развиващите се пазари не трябва да се поставят под общ знаменател. В Турция и Русия офис търсенето е високо за региона, а Полша дори изпреварва някои западни пазари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване