08/29/11 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Колеги от вестници и телевизии, много сме зле

Антимафиот №1 иска реставрация на комунизма, никой не реагира; Медии се забавляват с момче на 16 г.

Този кадър с момчето в съда мина през всички новини на националните телевизии. Само в Нова ТВ беше малко по-отдалеч, но не от грижа да не му покаже лицето, а просто така се случило операторът да е по-надалеч. Снимка: от тв екрана

В този случай не искам да се разграничавам от журналистическата колегия и да обяснявам колко са зле вестниците и телевизиите. Зле сме всички. И като професионална колегия, и като общество.
Когато шефът на службата за борба с мафията (ГДБОП) Станимир Флоров каза, че единственият начин да се оправят нещата с престъпността е да се върне времето от преди 1989 г., помислих, че ще стане скандал. Досега висш шеф в държавната администрация и полицията не беше искал така директно реставрация на комунизма. „Това е единственото решение на проблема”, подчерта той пред камерата на бТВ и репортерката Миролюба Бенатова. Тя, колкото и да е опитна, направо се шашна и не знаеше как да реагира.

Очаквах в сутрешни блокове, коментарни колонки на вестници колеги от всякакви издания да задават въпроси, да коментират, да питат политиците. Очаквах някой да поиска оставката на въпросния Флоров. Най-малкото защото очевидно е ограничен и неспособен да се бори с престъпността, не познава законите и механизмите на демократичната държава. Не познава законите на собствената си държава, щом приравнява наркоманите към криминалните престъпници.
Нищо не се случи. Пълна тишина. Все едно нищо особено не беше станало.
Само Иво Инджев написа в сайта си един коментар с логичната констатация, че вече 2 дни въпросният Флоров не е уволнен.
А може би трябва да върнем комунизма, за да му е лесно на Флоров с престъпниците?

Липсата на реакция в този случай дава шанс на такива изкопаеми да се чувстват прави и недосегаеми. Една бурна реакция в медиите щеше да го постави на мястото му. Неговите шефове Цветанов и Борисов можеха да му поискат оставката. Но сега няма никакъв шанс. И България ще продължи да има за шеф на антимафиотската служба очевиден некадърник. Ето колко е важна ролята на медиите.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров поиска реставрация на комунизма и никой не реагира. Снимка: от екрана

Така няма как на мястото на флоровци да дойдат други, които ще гонят наистина престъпниците, вместо да се оплакват, че им е трудно и трябва да стане като едно време.
Заедно с това овчедушно отношение към антимафиот №1 се случи нещо друго, което показва, че държавата по манталитет още е далеч от демокрацията.
Момче на 16 години уби друго момче на 12 години. И всички национални телевизии показаха в новините това момче как го водят в съда като закоравял престъпник, без да закриват лицето му. Никъде в демократична държава това не може да се случи.
Полицаите, които го арестуваха, очевидно бяха по-грамотни и от журналистите от телевизиите, защото бяха закрили главата на момчето с дрехата. Но 2 дни по-късно съдебната охрана го водеше като мечка в цирк и камерите на телевизиите го заснеха, редактори и шефове го пуснаха във всички централни новини, без да закрият лицето му.

Неотдавна бях в Италия и се забавлявах как италианските медии прикриват лицето на танцьорката Руби, която забавлявала Берлускони, пък той й дал едни пари и т. н.. Тя нямаше навършени 18 години. Нищо, че прилича на професионална проститутка и сигурно може да издуха топка за тенис през градински маркуч. Показаха лицето й чак в деня, в който навърши 18.

Тук няколко вестника нарекоха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване