08/29/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Не откриха конфликт на интереси при Владимира Янева

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева не е в конфликт на интереси по делото „Софийски имоти“. Това реши създадената наскоро Национална комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, в чиято практика казусът „Янева“ е първият значим случай. Според членовете на институцията, за да е налице такъв конфликт, трябва да бъде констатиран частен интерес, от който да следва облага. Според членовете на комисията при шефа на СГС такова нещо няма, защото спорните недвижими имоти са придобити от свързано с нея лице - баща й.
През юни Висшият съдебен съвет изпрати материалите по случая „Янева“ на Комисията за установяване на конфликт на интереси, след като гръмна скандалът с делото „Софийски имоти“. Тогава се оказа, че през 2002 г. Владимира Янева купува като пълномощник на фирма на баща си два имота на преференциални цени от общинското дружество. Близо 8 години по-късно при нея попада едно от делата за безстопанственост срещу 11 души от бившето ръководство на „Софийски имоти“ , сред които е и шефът му Тошко Добрев.
Съдия Янева се бави с насрочването и произнасянето по внесения обвинителен акт и накрая решава да прекрати делото. Софийският апелативен съд отменя нейното решение и й връща делото. Тя го бави още над 3 месеца и през юли тази година, месец след началото на скандала, си направи отвод. Процесът все още не е насрочен. Инспекторатът към ВСС след проверка също констатира забавяне на делото.
Според комисията, за да има конфликт на интереси, придобиването на имотите трябва да е такава облага, „която следва да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните задължения на Янева“.
Но „твърдяното забавяне или непроизнасяне по отношение на наказателното дело в периода 22 юли–20 декември 2010 г. по никакъв начин не може да се свърже с придобиването на имота на 17 май 2002 г“, заключава органът. И допълва тезата с аргумента, че забавянето на „процесуалните действия по наказателното дело не може се отрази на валидността на сделката, подписана от пълномощника Владимира Янева Янева в полза на баща й".
Освен това от комисията обясниха, че „продажбата не е едноличен акт на подсъдимия по делото Тошко Добрев, а е взето от Съвета на директорите на дружеството“. „Оттук следва и изводът, че покупката на имотите не може да се третира като облага, която да е повлияла върху безпристрастността и обективното изпълнение на задълженията на съдия Владимира Янева“, е заключението на комисията. Нейните членове коментират и дългия период, който е изминал от сключването на сделката.
Самата Янева също обяви на 25 август, че не си е направила отвод по делото заради конфликт на интереси, а заради определението на Софийския апелативен съд, с което е било отменено решението й за прекратяване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване