08/29/11 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Новият премиер на Япония е финансовият й министър Нода

Финансовият министър Йошихико Нода бе избран вчера за шести поред японски премиер в рамките на 5 години, съобщи "Лос Анджелис таймс". Ако той желае да управлява повече от предшествениците си, ще трябва да се справи с разделения парламент и дълбокия разнобой в управляващата Демократическа партия. Нода се ползва с голямо доверие в третата по големина икономика в света, но се прокрадват съмнения дали ще има необходимата подкрепа, за да остане достатъчно дълго на поста си и да се справи с икономическите неволи и ядрената криза.
Нода, чиято номинация трябва да бъде гласувана от парламента днес, ще бъде третият премиер от управляващата Демократическа партия, която дойде на власт през 2009 г. с обещания за промяна. Вместо дебат за това, как да бъде извадена Япония от десетилетия на стагнация, вотът на партията вчера се превърна в битка между поддръжниците и противниците на Ичиро Одзава - 69-годишен политик, който ръководи най-голямата група в партията, въпреки че срещу него има обвинения за злоупотреба с политически дарения. Министърът на търговията Банри Кайеда, подкрепен от Одзава, получи 177 от гласовете, докато Нода, подкрепян от критиците на Одзава, спечели 215 от депутатите.
54-годишният бъдещ премиер трябва да се справя с проблеми като възхода на йената, която заплашва експорта, трябва да изкове нова енергийна политика, докато се справя с най-лошата ядрена криза от Чернобил насам, и да намери средства за възстановяването на щетите от цунамито от март 2011 г.
От 2006 г. насам няма японски премиер, който да е издържал на поста си повече от година, а повечето играчи на пазара, запитани от Ройтерс, твърдят, че следващото правителство няма да направи изключение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване