08/29/11 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Процесът на децентрализация е бавен

Процесът на децентрализация е бавен. Има съвет по децентрализация, където участват националното сдружение и Министерският съвет, и по много от темите вече се работи.
Едната от темите, по които е постигнат напредък, е децентрализацията по управлението на европейските фондове с новата концепция на министър Томислав Дончев и разпределението на управляващите органи по шестте региона за планиране, където управлението ще става по-близко до самите бенефициенти. Участвах в кръгла маса на тази тема и съм доволен от предложенията, които направи министър Дончев.
Не вярвам да има кандидат за кмет, който не иска да се ускори процесът на децентрализация. Обикновено повече децентрализация искат кметовете на големите общини, като София, Варна, Бургас и др. А тези, които са в по-малките райони, разчитат повече на разпределението на средствата от републиканския бюджет. Може да се помисли за варианта общините да се окрупнят, за да се усвояват повече европейски средства, но това е тема, която трябва да решат местните власти. Хипотетично това ще е положително за усвояването на евросредствата, понеже общините ще се обединят към по-мощни центрове, където повече специалисти ще работят в тази посока и ще се печелят повече проекти.
По отношение на увеличаването на данъците, които да минават към общините, мога да кажа, че няма кмет, който да не иска това да стане. Например със събирането на данък общ доход или една част от данък добавена стойност ще бъдат стимулирани местните власти да осигурят повече услуги към самите инвеститори, към бизнеса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване