08/29/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Щетите от "Айрин" могат да достигнат 45 млрд. долара

Материалните щети, които нанесе ураганът „Айрин“, който вчера отслабна и премина в тропическа буря, ще достигнат до 45 млрд. долара, съобщи телевизионният канал „Фокс“.
Федерацията на американските потребители излезе с декларация, че плащанията за щетите на жилищни сгради, автомобили и магазини, нанесени от силните ветрове, ще надхвърлят 5 млрд. долара, а щетите от наводненията ще бъдат около 2 млрд. долара. Оказа се, че повечето хора, които живеят в квартали с по-ниска надморска височина, са си направили застраховка. Ако към тази сметка се прибави и загубата на икономическа активност за два-три дни, а ако се наложи и повече, стойността на щетите може да достигне 45 млрд. долара. Това твърди икономистът проф. Питър Моричи. Според него възстановяването на повредената инфраструктура след урагана, особено в икономика с висок ръст на безработица и недостатъчно използвани ресурси в сферата на строителството, ще струва най-малко 20 млрд. долара. Част от тях ще получат частни компании, които ще бъдат ангажирани да възстановяват порутените сгради, мостовете и пътищата.
По последни данни най-малко 20 души от осем щата са жертвите при преминаването на „Айрин“ през Източното крайбрежие на САЩ.
Властите съобщиха, че постепенно ситуацията се нормализира. „Айрин“ премина в тропическа буря, когато достигна Канада, преминавайки през североизточните щати на САЩ, където събори електропроводи, причини наводнения и принуди стотици хиляди хора да напуснат домовете си. Вятърът отслабна до 80 км/ч и дъждът намаля. На около 400 хил. души, които бяха евакуирани в спасителни центрове, бе съобщено, че вече могат да се завърнат по домовете си. Въпреки това улиците останаха пусти, а магазините - затворени. Метрото в Ню Йорк, заради чието спиране в неделя хиляди хора останаха да спят на пода, се движи отново. Бе възобновен и железопътният транспорт. Трите международни летища - „Ню Арк“, „Дж. Ф. Кенеди“ и „Ла Гуардия“, които работеха на специален режим, започнаха да приемат полети. За два дни бяха отменени над 10 хил. полета.
Кметът Майкъл Блумбърг заяви, че Голямата ябълка е преживяла успешно природното изпитание, въпреки че са повредени редица сгради във всичките пет района на града - Бронкс, Бруклин, Куинс, Манхатън и Стейтън Айланд, и са наводнени цели квартали.
Ураганът „Катрина”, който наводни Ню Орлиънс през 2005 г., струваше на застрахователите над 70 млрд. долара.


Обама призова сънародниците си да участват във възстановяването

Американският президент Барак Обама призова американците да участват във възстановителните работи след урагана, съобщи в. “Вашингтон пост”. Той подчерта, че критичната обстановка заради урагана не е свършила и може да отнеме дни или седмици до приключване на възстановителните усилия по Източното крайбрежие. Обама похвали държавните институции, местната власт и спасителните екипи за бързата реакция и безпрецедентните мерки за сигурност, благодарение на които щетите са много по-малко, отколкото се очакваше. Въпреки това президентът напомни, че възстановителните работи отнемат време и не бива да се очаква, че “утре всичко ще е по старому”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване