09/14/11 19:50
(http://www.klassa.bg/)

Moody's свали рейтинга на френските Societe Generale и Credit Agricole

Moody's Investors Service обяви в сряда, че понижава кредитния рейтинг на Societe Generale и Credit Agricole, предаде СиЕнБиСи. Основен мотив за решението бе експозициите им към гръцки дълг. Moody's оряза оценката си по дълга и депозитите на Societe Generale с една степен до Аа3 от Аа2, като перспективата по дългосрочните задължения на финансовата институция остава негативна. А оценката за финансова стабилност на Credit Agricole е намалена с една степен до C от C+, както и по дългосрочния дългов и депозитен рейтинг - от Aa1 до Aa2.
Това е и поредният удар за френските банки, чиито акции се понижиха чувствително през последните дни.
От Moody's заявиха, че въпреки че капиталовата база на Societe Generale засега предоставя адекватна защита за неутрализиране на експозицията й към Гърция, Португалия и Ирландия, рейтинговата агенция ще продължи да наблюдава банката, за да оцени ефекта от евентуалното задълбочаване на проблемите с финансирането. Оценителят очаква след приключване на продължаващата ревизия рейтингът за финансова стабилност на банката (BFSR), който сега е C+, също да бъде понижен с една степен.
След новината управителят на френската централна банка Кристиян Ноайе заяви, че понижаването на рейтингите е било очаквано и че то едва ли ще смъкне допълнително акциите на банките. Дори в случай на фалит на Гърция, посочва Ноайе, френските банки няма да са на загуба, а просто ще изплащат по-малко дивиденти.
Френското правителство запазва доверието си във френските банки, както и в способността им сами да се справят с икономическите предизвикателства, потвърди говорителят на кабинета Валери Пекрес. "Нямаме проблем с доверието във френски банки", каза тя, отговаряйки на въпрос за възможната частична приватизация на финансовите институции след понижаването на международните им рейтинги.
Societe Generale SA може да бъде погълната от чуждестранна финансова институция, пък предупреди френският депутат Жан-Пиер Балиган. „Тази банка ще се опита в своя изгода да се възползва от кризата с еврото и това не е инак добре за Франция", категоричен бе депутатът. Само за първите две седмици на септември пазарната капитализация на Societe General е олекнала с 27%, отбеляза "Блумбърг". Припомняме, че в България има представителства и на двете банки в лицето на Societe General Експерс банк и на Emporiki Bank.
В същото време агенция "Блумбърг" съобщи, че най-големите европейски банки са обявили плановете си за съкращаване на 70 хиляди работни места след средата на 2011 година. За сравнение - в САЩ се очаква банките да уволнят 42 хиляди души.
Сред по-известните европейски финансови институции, които са обявили намерения за намаляване на работещия персонал, се нареждат швейцарските UBS и Credit Suisse Group, както и британските HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland Group и Barclays. Френската Societe Generale пък ще съкрати само в Русия 2000 свои сътрудници. Що се отнася до САЩ, споменатите данни не включват намеренията на Bank of America. Неофициална информация твърди, че една от най-големите американски финансови институции е решила да съкрати повече от 30 хиляди работни места. Финансовите компании в Европа и САЩ са принудени да намалят своята издръжка, опасявайки се от втора вълна на световната криза, която ще засегне силно този сектор, смятат анализаторите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване