09/14/11 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Василев представя филма си "Катедрала и джамия"

Като продължение на поредицата „Светът е на живо“, БНТ ще излъчи премиерния документален филм на Бойко Василев „ Катедрала и джамия“ на 6 октомври от 22 часа, съобщиха от медията за „Класа“.
Сюжетът на лентата, заснета в Германия, разказва за откриването на новата джамия в града на катедралите Кьолн. От няколко години изграждането на джамията завихри ожесточени дебати в германското общество, които се вляха в разговора за т.нар. мулти – култи общество, разпален от книгата на Сарацин „Германия се самоликвидира”. Междувременно, трагичните събития в Норвегия показаха с какви страсти е зареден този разговор. Интегрират ли се имигрантите? Съвместимо ли е християнството с европейския ислям? Що е то общество „мулти-култи”, съществувало ли е въобще и има ли шанс в бъдеще? Как се променя Германия, а с нея и Европа – с милионите турци, араби, иранци? Какви ветрове духат на Запад? На тези въпроси във филма отговарят журналистическата легенда Гюнтер Валраф, оцелелият от Холокоста писател Ралф Джордано, един от най-известните немски философи Рихард Давид Прехт, дамата – политик от турски произход Лале Акгюн, проповедникът от гетото отец Франц Мойрер; имам, равин и католически свещеник; десен консерватор и телевизионна звезда от ирански произход. Автори на филма са Бойко Василев, Хрисимир Данев и Миглена Атанасова.
„Светът на живо” е съвместен проект на БНТ и фондация „Америка за България”. През изминалия тв сезон в ефира на БНТ бяха излъчени девет филма, отразяващи новините и събитията от най-горещите точки на света:
Документалните филми са произведени изцяло от екипи на БНТ.
Редом с продуцента и сценарист Бойко Василев, в него участват и операторът и режисьор Хрисимир Данев, авторите Поли Златарева, Добрина Чешмеджиева, Катя Тодорова, режисьорът Миглена Атанасова, монтажистът Силва Величкова, редакторите Надежда Узунова и Елин Рахнев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване