09/14/11 20:14
(http://www.klassa.bg/)

Доброто образование е капитал и няма алтернатива

Днес 63 000 първолаци прекрачват прага на класните стаи – с 2000 повече, отколкото преди година.
Това е добра новина. Лошата е, че образованието ни изостава от европейското и че все повече неграмотни ученици напускат с диплома средното си образование. Факт, който се констатира най-добре при матурите и при кандидатстудентските изпити. Затова, когато се радваме, че имаме повече българчета, които прекрачват училищния праг, трябва задължително да припомним, че системата се нуждае от спешна реформа. Това означава да се отворят широко вратите за информационните технологии и мултимедийното обучение, както и да се усвоят знания и умения, които ще направят младежите после конкурентоспособни на пазара – образователния и на труда.
Всичко това обаче може да се постигне с незабавни и дълбоки реформи, които да направят учебния материал достъпен за учениците, както и с издигането на учителската професия до нивото на престижните и уважавани професии. Когато това стане, ще имаме спокойствието да кажем, че ще се гради икономика, базирана на знанието.
В момента единственото, на което можем да се надяваме, е политическа воля, за да се случат промените.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване