09/14/11 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Еврото намери подкрепа най-накрая

Единната валута започна с нови загуби вчерашната търговска сесия, но успя да се възстанови. Доларът взе предимство за пореден ден, а двойката EUR/USD се доближи отново до 7-месечното дъно, което записа в началото на седмицата. Разпродажбите на еврото приключиха със затварянето на азиатските борси тази сутрин, а началото на европейската търговска сесия обърна напълно първоначалните настроения сред пазарните участници. Еврото възстанови натрупаните загуби и успя да излезе на положителна територия в 15 от общо 16-те си основни кроса. Трейдърите изтълкуваха новините около дълговата криза в еврозоната като сигнал за стабилизиране на кризисната ситуация в региона и предпочетоха да заложат отново на общата европейска валута.
Появилите се спекулации, че вчера ЕЦБ е закупила италиански облигации, върнаха доверието в европейските пазари. Официално съобщение от централната банка липсва, тъй като подобни действия са конфиденциални, но информационните агенции цитираха лица, близки до направената трансакция. Интересът към еврото бе подсилен и от новината, че Китай все още има намерение да купува държавни облигации от страни, засегнати от дълговата криза.
В по-дългосрочен план обаче позициите на еврото не изглеждат добри. Пазарите вече оценяват шанса Гърция да фалира на 95%. Според икономисти дългът на южната ни съседка е неизплатим, а спасителните програми на МВФ и ЕС само забавят момента, в който Атина ще спре да плащанията по задълженията си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване